Τζάνετ Γέλεν: Πιθανόν η πρώτη γυναίκα ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - Την αγαπούν οι αγορές, τη μισεί ο Τραμπ

Θα είναι μεγάλη έκπληξη, εάν τελικά ο Τζο Μπάιντεν δεν την επιλέξει. Εάν την επιλέξει, όπως προεξοφλούν, όλα τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Τζάνετ Γέλεν θα γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά το Politico είναι πιθανό να γράψει επίσης ιστορία και ως ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που μπορεί να διαχειριστεί και να ισορροπήσει ανάμεσα στις ευαισθησίες των προοδευτικών Δημοκρατικών και στις προσδοκιών των αγορών.

“Την λατρεύουν οι Δημοκρατικοί, την αγαπούν οι αγορές”

«Όσο την λατρεύουν οι Δημοκρατικοί, άλλο τόσο την σέβονται οι Ρεπουμπλικανοί, κι ακόμη περισσότερο, την αγαπά η Wall Street», γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

Και η Washington Post συμπληρώνει πως οι αγορές και οι επενδυτές βλέπουν στο πρόσωπο της 74χρονης Τζάνετ Γέλεν τον ιδανικό συνδυασμό πραγματισμού και πολιτικής οξυδέρκειας για να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στην ομαλή έξοδο από την κρίση της πανδημίας.

Στην άλλη πλευρά, οι προοδευτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος προσβλέπουν στην Γέλεν για να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα γεφυρώσουν το, εκρηκτικό χάσμα, μεταξύ της μεσαίας τάξης και της πλούσιας ελίτ των ΗΠΑ, χωρίς παράλληλα να ρισκάρει αριστερούς ριζοσπαστισμούς.

Η Fed, ο Κλίντον και ο Ομπάμα

Όπως σχολιάζει το BBC, οι προσδοκίες αμφοτέρων είναι βάσιμες: Ως οικονομική σύμβουλος τόσο του Κλίντον όσο και του Ομπάμα, και κυρίως ως πρόεδρος της Fed από το 2014 έως το 2018, η Τζάνετ Γέλεν πιστώθηκε από τις αγορές για τις σταθερές πολιτικές που διασφάλισαν την επιβίωση και την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το κραχ του 2008.

Οι Δημοκρατικοί, την ίδια ώρα, της πιστώνουν την πολιτική της παράλληλης κοινωνικής ανάταξης: Όταν όλοι ζητούσαν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, η Τζάνετ Γέλεν αγνόησε τον υψηλό πληθωρισμό, κράτησε τα επιτόκια χαμηλά, και επέμεινε στην χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου άρχισε να κάμπτεται η ανεργία και να αυξάνεται το εισόδημα των μέσων αμερικανών.

Γιατί ο Τραμπ δεν ήθελε την Γέλεν

Ένας από τους λίγους που δεν την αγάπησαν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος που έσπασε την παράδοση και δεν ανανέωσε την θητεία της στην Fed.

Από την δεκαετία του ’90 και την εποχή του Κλίντον, όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν επιλέξει να δίνουν δεύτερη θητεία σε όποιον είχε ορίσει πρόεδρο της Fed ο προκάτοχός του, σε μια άτυπη συμφωνία για να από-πολιτικοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Ο Τραμπ είχε άλλη άποψη. Σύμφωνα μάλιστα με την Washington Post, τεκμηρίωσε πλήρως την άποψή του δηλώνοντας, σε σύσκεψη παρουσία της Γέλεν, ότι την βρίσκει πολύ… κοντή για πρόεδρο της Fed.

Γέλεν ή Γουώρεν;

Χθες, η Washington Post έγραψε ξανά πως η επιλογή της οικονομολόγου του Μπέρκλεϊ για το υπουργείο Οικονομικών είναι δεδομένη. Εκπρόσωπος του επιτελείου του Μπάιντεν είπε πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η πιθανή «αντίπαλός» της θα μπορούσε να είναι η Ελίζαμπεθ Γουώρεν, η επίσης δημοφιλής και προερχόμενη από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών γερουσιαστής της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έδωσε στίγμα μεγαλύτερης πολιτικής και εσωκομματικής ισορροπίας, δηλώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως ο νέος υπουργός Οικονομικών «θα είναι πρόσωπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές του Δημοκρατικού Κόμματος, από τους προοδευτικούς μέχρι τους πιο μετριοπαθείς»