Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί θέλουν να ξαναβάλει ο Τραμπ υποψηφιότητα το 2024

Αν και δεν έχει αποδεχθεί ακόμη τη νίκη του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν – μολονότι έκανε ένα πρώτο βήμα ανάβοντας το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας, ο Τραμπ εξακολουθεί να ενσαρκώνει τις ελπίδες μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων – άλλωστε τον ψήφισαν σχεδόν 73 εκατ. – όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση των Hill-HarrisX, όπου το 47% τάχθηκε υπέρ μιας νέας υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2024, αν και οι υπόλοιποι εξέφρασαν αντίθετη γνώμη.

Ιδιαίτερο υψηλό – ως αναμενόμενο – είναι το ποσοστό αυτό στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων – τρεις στους τέσσερις θα ήθελαν να ξαναδούν τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο – ενώ σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό (76%) των Δημοκρατικών ούτε που θέλουν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο – άλλη μια απόδειξη του πόσο βαθιά διχασμένη παραμένει η Αμερική.

Κι όλα αυτά καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να συζητά το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητάς του σε τέσσερα χρόνια και πιθανώς να ανακοινώνει μέχρι τα τέλη του έτους τις σχετικές αποφάσεις. Αν και ο Τραμπ έχασε τις πρόσφατες εκλογές, το αμερικανικό Σύνταγμα του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024 – όταν θα πλησιάζει τα 80 – ή κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δυσκολευτεί, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αφού άλλοι πιθανοί διεκδικητές δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη τύχη απέναντί του. Σε άλλη σφυγμομέτρηση του Politico ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ήρθε δεύτερος στην προτίμηση των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων με ποσοστό μόλις 12%, μπροστά από τον γιο του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου, Ντον τζούνιορ (8%), ενώ άλλα επιφανή στελέχη του κόμματος, όπως οι γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ, Τεντ Κρουζ και Τομ Κότον καθώς και η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι , εξασφάλισαν έκαστος λιγότερο από 5%.