Covid-19: Αυστηροποίηση των μέτρων πρότεινε η Μέρκελ στους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων

Σε ενίσχυση του «μερικού lockdown», που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου, προσανατολίζεται η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ενόψει της αποψινής τηλεδιάσκεψης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, «ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σταθεροποιείται, αλλά πολύ αργά». Σε σημείο τριβής αναδεικνύεται η λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ αιτιολόγησε την στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού αναφερόμενη στην συνεχή αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τόνισε ότι προφανώς τα μέτρα δεν επαρκούν. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μείωσης των ιδιωτικών επαφών, με το βλέμμα και στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στις 23 Νοεμβρίου για τον Δεκέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, η Καγκελάριος επισήμανε ότι σε κάποιες πόλεις, όπως το Βερολίνο, οι αριθμοί εξακολουθούν να μην μειώνονται – σε αντίθεση π.χ. με την Βρέμη και το Αμβούργο. «Όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα», τόνισε.

Με την άποψη της Καγκελαρίου συμφώνησε, σύμφωνα με το dpa, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ελαφρά εξομάλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης» και για «περιορισμό της δυναμικής της αύξησης των κρουσμάτων».

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να προτείνει η ‘Αγγελα Μέρκελ στις κρατιδιακές κυβερνήσεις είναι ο εκ νέου περιορισμός σε δύο των νοικοκυριών από τα οποία θα επιτρέπεται η συνάντηση ατόμων σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο. Επιπλέον, αναμένεται να απαγορευτούν οι ιδιωτικές εκδηλώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα πάντως με την BILD, η λειτουργία των σχολείων φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρές τριβές μεταξύ της ομοσπονδιακής και των κρατιδιακών κυβερνήσεων. Η πρόταση του Βερολίνου για υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές και στο Δημοτικό και για τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων μέσα στις αίθουσες, άρα και λιγότερους μαθητές στο σχολείο, συναντά αντιδράσεις από τις τοπικές κυβερνήσεις, ενώ φαίνεται να διαμορφώθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα κρατίδια. «Έτσι χάνει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του, με αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες», φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υποστήριξε ότι αυτές οι προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι είχε μέχρι τώρα συζητηθεί σχετικά με την λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της BILD, η αρχική διατύπωση έχει αποσυρθεί και στο σχέδιο αποφάσεων της αποψινής τηλεδιάσκεψης αναφέρεται ότι τα κρατίδια θα αναλάβουν την ευθύνη υποβολής προτάσεων για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολικών μονάδων.