Μπαράκ Ομπάμα: Η αποχώρηση Τραμπ δεν είναι αρκετή για να γεφυρώσει τις βαθιές διαφορές μας

 

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του που θα κυκλοφορήσουν την προσεχή εβδομάδα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει ότι οι διαφορές στην Αμερική είναι «βαθιές» και ότι η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο δεν είναι από μόνη της αρκετή για να τις γεφυρώσει.

Σε απόσπασμα από τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του “A Promised Land” (στα ελληνικά «Η Γη της Επαγγελίας«) που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη στη Γαλλία από τις εκδόσεις Fayard (και την ίδια μέρα και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications) και του οποίου το περιοδικό The Atlantic δημοσιεύει αποσπάσματα, ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ ανατρέχει στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

«Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ίσως ότι η δημοκρατία μας φαίνεται να είναι έτοιμη να πέσει σε κρίση», γράφει, προσθέτοντας ότι η κρίση «έχει ρίζες στη σύγκρουση μεταξύ δύο οραμάτων για το τι είναι η Αμερική και τι θα έπρεπε να είναι». Μάλιστα καταγγέλλει ότι έχουν καταπατηθεί κανόνες που για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσαν «κεκτημένο» για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

«Οι εκλογές μόνες τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα»

Παρότι χαιρετίζει την εκλογή στον Λευκό Οίκο του πρώην αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν, ο Ομπάμπα προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε αγγελικό όραμα για τα χρόνια μετά την προεδρία Τραμπ.

«Ξέρω επίσης ότι οι εκλογές, μόνες τους, δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Οι διαφορές μας είναι βαθιές, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι εντυπωσιακές» αναφέρει, ωστόσο σημειώνει ότι είναι γεμάτος ελπίδα για το μέλλον, καθώς θεωρεί ότι «με δουλειά, αποφασιστικότητα και μια γερή δόση φαντασίας» η Αμερική μπορεί να ελπίζει να αντανακλά «το καλύτερο που υπάρχει μέσα σας».

Αναζητούσε μια ήσυχη γωνιά για ένα «βραδινό τσιγαράκι»

Σε αυτόν τον παχύ πρώτο τόμο των 768 σελίδων, ο Μπαράκ Ομπάμα αφηγείται επίσης τη διαδικασία γραφής που ακολούθησε, με στιλό και όχι στον υπολογιστή, και τη δυσκολία που είχε για να είναι συνοπτικός.

Αναφέρει επ΄ ευκαιρία ότι του συνέβαινε, κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του στον Λευκό Οίκο, να αναζητά μια μικρή ήσυχη γωνιά για ένα «βραδινό τσιγαράκι».

Η σχέση του Ομπάμα με το κάπνισμα και στη συνέχεια το κόψιμο της συνήθειας αυτής αποτέλεσε αντικείμενο έντονης πολιτικής εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2008 και κατά την πρώτη του θητεία.