CNN για Τραμπ: Κινείται σαν δικτάτορας - Μαζικές εκκαθαρίσεις στο Πεντάγωνο

Τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και ο προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρώην υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν δηλώνοντας χθες Τετάρτη, πως ο τρόπος με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται την μεταβίβαση της εξουσίας «είναι τρόπος που αρμόζει περισσότερο σε μια δικτατορία παρά σε δημοκρατία».

Το CNN σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η θυελλώδης αντίσταση του Τραμπ στην ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας ανοίγει παράθυρο απειλής γι αυτά καθαυτά τα ενικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς δείχνει στους αντιπάλους της εκτός συνόρων ότι υπάρχει έδαφος αναταραχής.

Η απόλυση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ ήταν μόνον η αρχή του πογκρόμ που φαίνεται να έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό Πεντάγωνο – ενός πογκρόμ, το οποίο βάζει νέα διάσταση στο θρίλερ της μεταβίβασης της εξουσίας και πυροδοτεί ανοιχτούς φόβους ακόμη και για ζητήματα της ίδιας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς.

Μέσα στα δυο τελευταία 24ωρα, και μετά την απόλυση του υπουργού Αμυνας, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σειρά εκκαθαρίσεων με την απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις στο Πεντάγωνο

Ανάμεσά τους είναι ο αναπληρωτής υφυπουργός Αμυντικής Πολιτικής Τζέιμς Άντερσον o οποίος αντικαταστάθηκε από τον έμπιστο του Τραμπ απόστρατο ταξίαρχο Άντονι Τάτα, η υφυπουργός Πληροφοριών Τζόζεφ Κέρναν και ο προσωπάρχης του Έσπερ, Τζεν Στιούαρτ.

Σύμφωνα με το CNN πίσω από τις εκκαθαρίσεις κρύβεται η ισχυρή αντίσταση Εσπερ και της ομάδας του στα σχέδια Τραμπ να αποσύρει άμεσα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν – σχέδια, τα οποία κατά τις ίδιες πληροφορίες παραμένουν εν ισχύ και ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να προωθήσει άμεσα.

Αντίθετος στον συγκεκριμένο σχεδιασμό φέρεται να είναι και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, για τον οποίο οι New York Times γράφουν ότι προκαλεί την οργή του Τραμπ.

Ο Έσπερ είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ και κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά την δολοφονία Φλόιντ επειδή ο αμερικανικός πρόεδρος του ζητούσε να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους.

Στο στόχαστρο οι επικεφαλής της CIA και του FBI

Το διεθνές δίκτυο αναφέρει επίσης ότι στην λίστα προγραφών του Τραμπ παραμένουν και η γενικής διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ καθώς και ο επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Μέρφι δήλωσε, από την πλευρά του, πως οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο.

“Νομίζω ότι ο Τραμπ δεν έχει πλέον καμία αίσθηση και καμία επαφή με τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αλλά και με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παραληρηματική» και την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι στις ΗΠΑ «θα υπάρξει ομαλή μετάβαση σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ».