Ποιο θα είναι το κόστος του εμβολίου της Pfizer

 H συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού «κλείδωσε», με την Ένωση να εξασφαλίζει στο πλαίσιο αυτό συνολικά 300.000.000 δόσεις.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της ΕΕ, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις, με οψιόν αγοράς ακόμη 100 εκατ. δόσεων.

Η Ε.Ε θα πληρώσει λιγότερο από 19,50 δολάρια για κάθε δόση

Το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους κατασκευαστές του εμβολίου, υπογράμμισε ότι η Ένωση θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση. Επεσήμανε δε ότι αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ και της Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.

Το κόστος του εμβολίου στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατ. δόσεις, έχοντας την επιλογή να αγοράσουν ακόμη 500 εκατ. δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή προς το παρόν είναι απροσδιόριστη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial Times» ανέφερε τα εξής:

«H τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του. Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις.

Ενδεχομένως η τιμή του εμβολίου να διαφέρει από χώρα σε χώρα

Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες».