Γιατί ο Άλμπερτ Μπουρλά δεν θα κάνει πρώτος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Πρόθυμος να είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που παρασκευάζει η εταιρεία του, δήλωσε χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος και CEO της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ωστόσο, όπως τόνισε ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC, κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι εφικτό, λόγω ηθικών ζητημάτων.

«Εάν έχουμε έναν περιορισμένο αριθμό δόσεων, δεν είμαι σίγουρος, ότι θα συνιστάται ένα άτομο της ηλικίας μου και του επαγγέλματός μου να είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν. Επομένως θέλω να το σεβαστώ αυτό», σημειώνει ο Δρ. Μπουρλά στη συνέντευξή του.

Μια μεγάλη μέρα, για την επιστήμη και την ανθρωπότητα

Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer χαρακτήρισε χθες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών «μια μεγάλη ημέρα ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα».

Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι η κλινική δοκιμή που είχε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που περιλαμβάνει δύο δόσεις.

Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

Ο διευθύνων συμβούλος της Pfizer ο Θεσσαλονικιός Αλβέρτος Μπουρλά έχει καταφέρει «θαύματα» στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Γεννήθηκε πριν 60 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητού Παύλου Τσακάλωφ και στη συνέχεια, το 1993 άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

O Hλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις με μία ανάρτηση στο Facebook. Συγκεκριμένα έγραψε: «Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, το συμπατριώτη μας Αλβέρτο Μπουρλά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα του και η ευφυΐα του. Κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά για την ανακάλυψη του εμβολίου σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ότι Διευθυντής Στρατηγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BioNTech είναι ο Ryan Richardson πρώην φοιτητής μου στο LSE. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το εμβόλιο».