Θυσιάζει τον... γαμπρό του υπ. Οικονομικών ο Ερντογάν για να σώσει τη λίρα

Το τελευταίο του χαρτί, παίζει ο Ερντογάν, μετά από έναν χρόνο οικονομικής πολιτικής, που έφερε την Τουρκία στα πρόθυρα μείζονος νομισματικής και τραπεζικής κρίσης: Θυσιάζει όχι μόνον τον κεντρικό τραπεζίτη, αλλά και τον ίδιο τον γαμπρό του, και έως χθες υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλπαϊράκ, για να διασώσει την λίρα και, κυρίως, το κεφάλι του και τον προεδρικό του θώκο.

Η κορύφωση του πολιτικού, αλλά και ενδο-οικογενειακού πλέον, θρίλερ ήρθε χθες το απόγευμα με μια ανάρτηση του Αλμπαϊράκ στο Instagram, με την οποία ανακοίνωνε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών.

“Ελπίζουμε ο Θεός να ευλογήσει το τέλος μας”

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ επικαλείτο λόγους υγείας, δήλωνε ότι μετά από πέντε χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή επιθυμεί να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και κατέληγε με δραματικό τρόπο, γράφοντας: «Ελπίζουμε ο Θεός να ευλογήσει το τέλος μας».

Ακολούθησε χάος στην Άγκυρα, με την κυβέρνηση αφενός να διαρρέει ότι η σελίδα του Αλμπαϊράκ δέχθηκε επίθεση από χάκερς, και αφετέρου να μην επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει την παραίτησή του.

Ο Ερντογάν “θυσιάζει” τον γαμπρό του;

Αργά το βράδυ, το Bloomberg μετέδωσε ότι η παραίτηση επιβεβαιώνεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και της Cumhurriyet, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε, ουσιαστικά, να θυσιάσει τον γαμπρό του για να αποτρέψει διπλή, νομισματική και πολιτική κρίση και για να μην χρεωθεί ο ίδιος την κατάρρευση της λίρας.

Εδώ, το κομβικό γεγονός είναι πως το Σάββατο ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει τον διορισμό, ως νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, του Νασί Αγκμπάλ – πρώην υπουργού Οικονομίας και σταθερού επικριτή του Αλμπαϊράκ για τις επιλογές του στην οικονομική και νομισματική πολιτική.

Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Ουιζάλ «καρατομήθηκε» από τον τούρκο πρόεδρο την νύχτα της Παρασκευής, μετά την νέα βουτιά της του τουρκικού νομίσματος που οδήγησε την ισοτιμία του στο ιστορικό ναδίρ των 8,58 λιρών ανά δολάριο.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του παρασκηνίου, αποδίδει την απομάκρυνση Ουιζάλ στην «οργή του Ερντογάν» για τις αποτυχημένες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά, με πωλήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς στήριξη της λίρας.

Cumhurriyet: Απειλή αποστασίας και πολιτικής κρίσης

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πως η κεντρική τράπεζα είχε την πλήρη στήριξη του Αλμπαϊράκ στις επιλογές της. Δεν υπάρχει καμία αναφορά ωστόσο στο γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν που είχε απαγορεύσει στην κεντρική τράπεζα να ενεργοποιήσει το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο για την στήριξη του νομίσματος – την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την Cumhurriyet, ο Ερντογάν δεν προκάλεσε μόνον, αλλά ήταν ο ίδιος που ζήτησε ευθέως από τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να παραιτηθεί.

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι υπήρξε απειλή αποστασίας στο ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν. Περισσότεροι από 30 βουλευτές του Μπαχτσελί φέρονται έτοιμοι να προσχωρήσουν σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε άμεσες κινήσεις για να διασωθεί η λίρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν δραματικές διαβουλεύσεις, με την συμμετοχή και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, και υπό την απειλή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να παραιτηθεί.

Ολονύχτιο θρίλερ στην Άγκυρα

Έως αργά την νύχτα, πάντως, παιζόταν σκληρό πολιτικό θρίλερ στην Άγκυρα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να μην κάνει δεκτή την παραίτηση.

Η ισοτιμία της λίρας, η οποία μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει χάσει το 30% της αξίας της, σημείωνε άνοδο κοντά στο 1,5% στις προσυνδεριακές συναλλαγές – γεγονός, που αποτυπώνει προσδοκίες αλλαγής νομισματικής πολιτικής μετά τις θυελλώδεις πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.