Ένα βήμα πιο κοντά στη νίκη ο Μπάιντεν-Νέα ομιλία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Μια ανάσα πριν την οριστική νίκη βρίσκεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος από το απόγευμα της Παρασκευής έχει αποκτήσει σταθερό προβάδισμα στις Πολιτείες Πενσυλβάνια και Νεβάδα.

Συγκεκριμένα, από το πρωί και καθώς οι κρίσιμες πολιτείες ενσωματώνουν περισσότερα ψηφοδέλτια, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πιθανότητα να πετύχει την επανεκλογή του στις αμερικανικές εκλογές. Μετά την Τζόρτζια, όπου ο Τζο Μπάιντεν τελικώς προηγήθηκε, ίδια εικόνα παρακολουθήσαμε και στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Ολοένα και διευρύνεται η «ψαλίδα» υπέρ του Τζο Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια

Από τη στιγμή που ο Δημοκρατικός υποψήφιος προσπέρασε τον Τραμπ, η διαφορά του συνεχώς διευρύνεται, με την απόσταση που χωρίζει τους δύο υποψηφίους να υπολογίζεται πλέον σε 12.497 ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της πολιτείας, απομένουν  περίπου 40.000 ψήφοι στην πόλη της Φιλαδέλφεια, την μεγαλύτερη πόλη στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, νεότερη ενσωμάτωση στη Νεβάδα διπλασιάζει το προβάδισμα υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου. Στο 90% των ενσωματωμένων ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη και την κατάκτηση ακόμη 6 εκλεκτόρων. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει το προβάδισμα στην Αριζόνα, ο αριθμός αυτός είναι αρκετός έτσι ώστε να φτάσει στους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για την εκλογική του νίκη.

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν στον αμερικανικό λαό

Τη στιγμή που η εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει και πάλι ενώπιον του αμερικανικού λαού το βράδυ της Παρασκευής από τα κεντρικά της προεκλογικής του εκστρατείας στο Ντέλαγουερ. Σε δηλώσεις αναμένεται να προχωρήσει και η Καμάλα Χάρις.

Εμμονική στάση Τραμπ υπό το φόβο της εκλογικής ήττας

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να αποδεχθεί εύκολα την πιθανή ήττα του, καθώς συνεχίζει να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, προαναγγέλλοντας διαρκώς ότι θα κινηθεί νομικά μέσω δικαστικών προσφυγών σε πολιτείες όπου η διαφορά ψήφων είναι μικρή. Η εμμονική στάση του Αμερικανού προέδρου φαίνεται ωστόσο να προκαλεί έντονη δυσφορία και στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δεν φαίνεται να επικροτούν το περιεχόμενο των δηλώσεών του.