Πρόεδρος εν αναμονή ο Μπάιντεν - Σειρά οι απορρίψεις στις προσφυγές Τραμπ

“Έχει σχεδόν τελειώσει”, επιμένουν οι αναλυτές, ωστόσο το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ συνεχίζεται, με Νεβάδα, Τζόρτζια και Πενσιλβανία, να αναμένεται πως θα δώσουν τους λίγους εκλέκτορες που υπολείπονται για την εκλογή Μπάιντεν. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, πεισμωμένος στο Οβάλ Γραφείο βομβαρδίζει το… Twitter με απειλές προσφυγών στα Ανώτατο Δικαστήριο, και ο Τζο Μπάιντεν από το Ντέλαγουερ στέλνει μηνύματα υπομονής, τηρώντας στάση προέδρου εν αναμονή. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χρειάζεται να «κλειδώσει» άλλους 6 εκλέκτορες για την εκλογή του.

Δύο 24ωρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη συμμετοχή να έχει σημειώσει ρεκόρ, το σίριαλ της καταμέτρησης συνεχίζεται μαζί, και η ιστορική δοκιμασία για την αμερικανική δημοκρατία.

Σε εθνικό επίπεδο, (συνολική λαϊκή ψήφος), ο Τζό Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ με περισσότερες από 3.700.000 ψήφους (51%-48%). Ντέρμπι και στη Γερουσία με τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε μια ισοπαλία 48-48. Στη Βουλή οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι κερδίζουν την πλειοψηφία (208 -193 στις 07:00 το πρωί ώρα Ελλάδος).

Η καταμέτρηση σε τέσσερις Πολιτείες – “κλειδιά”

Ο Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες, έναντι 214 του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Τα τελευταία στοιχεία της καταμέτρησης στις έξι ανοιχτές Πολιτείες δίνουν τον Τζο Μπάιντεν να έχει κερδίσει την Αριζόνα και να διεκδικεί ως φαβορί τη Νεβάδα οι οποίες δίνουν 11 και 6 εκλέκτορες αντίστοιχα. Σε περίπτωση που επικρατήσει στη Νεβάδα εκλέγεται πρόεδρος με 270 εκλέκτορες.

Ωστόσο, η καταμέτρηση στη Νεβάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μαραθώνιο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών φορέων δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις 10 με 12 Νοεμβρίου.

Στις Τζόρζια (16 εκλέκτορες), Βόρεια Καρολίνα (15),  Πενσιλβάνια (20) και Αλάσκα (3), προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει καμία από τις τέσσερις Πολιτείες. Κατά τους αναλυτές, το μόνο στο οποίο μπορεί να ποντάρει σίγουρα είναι η νίκη στην Αλάσκα, το παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικανών.

Για να πετύχει την ανατροπή, άλλωστε,  και να επανεκλεγεί, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει όχι μόνον αυτές τις τέσσερις Πολιτείες πολιτείες (214 + 16 + 15 + 20 + 3 = 268), αλλά και μία από τις Αριζόνα ή Νεμπράσκα.

Η ώρα της Πενσιλβάνια

Όλα, ωστόσο, μπορεί να κριθούν ακόμη και σήμερα στην Πενσυλβάνια, όπου εάν ο Τζο Μπάιντεν πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και κερδίσει τους 20 εκλέκτορες εκλέγεται πρόεδρος χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη Πολιτεία.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και με καταμετρημένο το 94% των ψήφων στην Πενσυλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν με ένα ιστορικό φίνις που του δίνουν οι επιστολικές ψήφοι, εμφανίζεται να καλύπτει σταθερά την διαφορά που, στις 07 :00 το πρωί (ώρα ελλάδος)  είχε φθάσει κάτω από τις 25.000 ψήφους, από 600.000 που ήταν το βράδυ της Τρίτης.

Με αυτή την διαφορά ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 49,59% και ο Μπάιντεν 49,26%, σύμφωνα με το CNN και δείχνει να μπορεί να πάρει 20 ακόμα εκλέκτορες.

Ρεκόρ Μπάιντεν στην Φιλαδέλφεια

Το καλό «χαρτί» του Μπάιντεν στην Πενσυλβάνια είναι η Φιλαδέλφεια, όπου με καταμετρημένο το 83,5% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 80,1% έναντι 19.,0% του Τραμπ.

Το νομικό επιτελείο Τραμπ υπέβαλε και προσφυγή κατά του Εκλογικού Συμβουλίου της Φιλαδέλφεια, ζητώντας διακοπή της καταμέτρησης των ψήφων έως ότου είναι παρόντες εκπρόσωποι του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Τραμπ σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν

Το επιτελείο Τραμπ είχε καταθέσει προσφυγές για να σταματήσει η καταμέτρηση και στην Τζόρτζια και το Μίσιγκαν, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν χθες το βράδυ.

 Στην Τζόρτζια, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Στο Μίσιγκαν η δικαστής Σίνθια Στίβενς απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία, ανακοινώνοντας πως θα εκδώσει άμεσα την γραπτή της δικαστική απόφαση, σήμερα, Παρασκευή.