Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη

Με μια ανακοίνωσή της, η οποία εξεδόθη από το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, Amaq, και αναρτήθηκε στο Telegram, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη όσον αφορά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη, και η οποία κόστισε τη ζωή σε 4 συνολικά ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση συνοδεύεται μάλιστα από μια φωτογραφία ενός άνδρα με γένια, που ονομάζεται «Αμπού Νταγκνά αλ Αλμπάνι», ο οποίος επιτέθηκε εναντίον πολιτών στο κέντρο της Βιέννης με όπλο και πολυβόλο, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Υπεύθυνος για τις επιθέσεις ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου»

Οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν κοντά σε συναγωγή της αυστριακής πρωτεύουσας, αποδίδονται σε έναν «στρατιώτη του χαλιφάτου».

Το Amaq σε ξεχωριστό κείμενο κάνει λόγο για «επίθεση με πυροβόλα όπλα που διέπραξε χθες ένας μαχητής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη της Βιέννης», στο οποίο  συμπεριλαμβάνεται η ίδια φωτογραφία.

Δημοσίευσε επίσης ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ο ένοπλος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, ορκίζεται πίστη στον επίσημο αρχηγό της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Αμπού Ιμπραΐμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της συγκεκριμένης τρομοκρατικής επίθεσης. Παράλληλα, 16 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση διαπράχθηκε τουλάχιστον από έναν «ισλαμιστή τρομοκράτη», και «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ.

14 συλλήψεις οι οποίες συνδέονται με τον βασικό ύποπτο της επίθεσης

Η αστυνομία της Αυστρίας έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε 14 συλλήψεις, οι οποίες συνδέονται με τον βασικό ύποπτο της επίθεσης. Πρόκειται για έναν 20χρονο Αυστριακό υπήκοο με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Ο δράστης, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΣ, ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί.

Οι αρχές συνέλαβαν στην Ελβετία έναν 18χρονο και έναν 24χρονο, στο πλαίσιο των ερευνών που σχετίζονται με την επίθεση. «Η πιθανή σχέση των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο δράστη των επιθέσεων είναι το αντικείμενο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.