Απειλές Αλ Κάιντα κατά Μακρόν: Δικαίωμά μας να σκοτώσουμε όποιον προσβάλλει τον Μωάμεθ

Η τζιχαντιστική οργάνωση της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ κάλεσε τη Δευτέρα τους οπαδούς της να σκοτώσουν οποιονδήποτε προσβάλλει τον Μωάμεθ, ενώ παράλληλα απείλησε να εκδικηθεί τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, επειδή υπερασπίστηκε τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

Τα παραπάνω μετέδωσε σε ανάρτησή της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Το να σκοτώσεις εκείνον που προσβάλλει τον προφήτη είναι κάτι που κάθε μουσουλμάνος είναι ικανός να κάνει» γράφει η Αλ Κάιντα, ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κατά την τελετή μνήμης του καθηγητή, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου από 18χρονο ισλαμιστή.

Ο Μακρόν υποστήριξε την ελευθερία έκφρασης

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Γαλλία, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, δεν θα απαρνηθεί τα σκίτσα του Μωάμεθ, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ προχώρησε και σε απρεπείς δηλώσεις σε βάρος του Γάλλου προέδρου, λέγοντας πως χρειάζεται «παρακολούθηση από ειδικό».

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο

Στο μεταξύ, μέσω μιας ανάρτησης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα, η οποία απευθυνόταν στους μαθητές της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι τελευταίες δεκαπέντε μέρες, μετά την τρομοκρατική επίθεση, ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όλους.

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν εναντίον της Γαλλίας σε μια σειρά από μουσουλμανικές χώρες. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 50.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Μπαγκλαντές, ενώ έκαψαν αφίσες με το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου αλλά και γαλλικές σημαίες.

Επ’ αυτού, η Αλ Κάιντα του Μάγκρεπ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μποϊκοτάζ είναι ένα καθήκον, αλλά δεν αρκεί», και κάλεσε παράλληλα σε εκδίκηση, παρουσιάζοντας τον 18χρονο που σκότωσε με φρικτό τρόπο τον Γάλλο καθηγητή ως «μάρτυρα». «Δεν θα ξεχάσουμε τις στυγερές μηχανορραφίες σας» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στον Γάλλο πρόεδρο.