Μια ανάσα πριν το καθολικό lockdown η Ιταλία-22.253 κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ιταλία, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στη χώρα 22.253 νέα κρούσματα, σε σύνολο 135.000 τεστ, ενώ 233 ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Σημειώνεται ότι χθες τα περιστατικά ήταν 29.907 και οι νεκροί ανήλθαν σε 208. Στο μεταξύ, έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ 2.022 ασθενείς, ενώ 19.840 νοσηλεύονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους. Παράλληλα, 374.650 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον απομόνωση.

Σε σχέση με τις περιοχές της χώρας όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα, επισημαίνεται ότι στην Λομβαρδία διαγνώστηκαν σήμερα 5.278 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία 2.861, στην Τοσκάνη 2.009 και στο Πεδεμόντιο 2.003. Παράλληλα, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Νέα μέτρα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Ο πρωθυπουργός της χώρας προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στα πρώτα συγκαταλέγεται το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων τα Σαββατοκύριακα, η μείωση του αριθμού επιβατών έως και στο 50% της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς και η απαγόρευση κυκλοφορίας, πιθανότατα από τις εννέα το βράδυ.

Στις περιοχές με υψηλότερο δείκτη μετάδοσης του ιού, οι περιφέρειες θα μπορούν να αποφασίζουν και επιπλέον μέτρα, όπως είναι η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η αύξηση της τηλε-εκπαίδευσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του προέδρου του ιατρικού συλλόγου του Μιλάνου, Ρομπέρτο Κάρλο Ρόσι, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών είναι πλέον μη διαχειρίσιμη» και για τον λόγο αυτό «χρειάζεται άμεσο και αποτελεσματικό lockdown».