Σε απόγνωση ο Ερντογάν: Ξεπουλάει τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας, για να στηρίξει τη λίρα

Κινήσεις πανικού πλέον από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς το νόμισμα της χώρας, η τουρκική λίρα, βρίσκεται σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, συμπαρασύροντας μαζί της το τραπεζικό σύστημα της χώρας και συνολικά την οικονομία.

45,5 τόνοι χρυσού πουλήθηκαν

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε χρυσό σε μεγάλη κλίμακα από το αποθεματικό της, προκειμένου να βρει ρευστότητα για να στηρίξει την λίρα, καθώς, πλέον, τα συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν στερέψει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), το απόθεμα χρυσού της Τουρκίας μειώθηκε κατά 45,5 τόνους το Σεπτέμβριο, όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία έριξε σχεδόν το 8% του αποθεματικού χρυσού νομίσματος στην αγορά μέσα σε ένα μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία μεμονωμένη πώληση στην Τουρκία με βάση τα στατιστικά στοιχεία του WGC, τα οποία χρονολογούνται από το έτος 2000.

Ασφυκτικές οι πιέσεις στη λίρα

Η Τουρκία είχε αγοράσει μεγάλες ποσότητες χρυσού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ως εκ τούτου, το τουρκικό απόθεμα χρυσού το τρίτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε μόνο κατά περίπου 22,3 τόνους, όπως ανακοίνωσε περαιτέρω η WGC. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η πώληση χρυσού είναι μια άλλη ένδειξη για το πόσο μεγάλη πίεση βρίσκεται το τουρκικό νόμισμα, και πόσο δύσκολο είναι για την κεντρική τράπεζα να αντισταθεί στην πτώση της λίρας. Μόνο τον Οκτώβριο, το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά περίπου 8% έναντι του ευρώ και οι απώλειες κατά τη διάρκεια του έτους ανήλθαν σε 44%.

Τι απομένει

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η Τουρκία, ακόμη και μετά την πώληση τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί ακόμη 560 τόνους χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί το ήμισυ σχεδόν του τουρκικού νομίσματος. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η χώρα πούλησε τελευταία φορά χρυσό σε μεγάλη κλίμακα τον Νοέμβριο του 2018, συνολικά 16,5 τόνους. Προηγουμένως, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2018, η τουρκική λίρα είχε επίσης υποστεί μεγάλη πίεση. Στο αποκορύφωμα της κρίσης το φθινόπωρο του 2018, η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί περίπου στις 7,6 λίρες για ένα ευρώ.