Δραματική έκκληση Μέρκελ προς Ε.Ε. για lockdown - Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα

Η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε για τον κορωνοϊό, δίνει με ανάγλυφο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε πως ο μόνος τρόπος να ανακοπεί το δεύτερο κύμα είναι να προχωρήσουν άμεσα όλες οι χώρες σε σύντομα τοπικά lockdown.

Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, λόγω της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο διάγγελμα που θα απευθύνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στους πολίτες, θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα διαρκέσει για έναν μήνα και θα αφορά, τόσο τις αλλαγές στη ζωή μας, όσο όμως και τη στήριξη όσων επαγγελματιών θα πληγούν από αυτές.

Καγκελάριος Μέρκελ: Lockdown τώρα, όχι αργότερα

Να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή lockdown κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής η Ανγκελα Μέρκελ σε μία περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπες με αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και το δεύτερο κύμα πανδημίας επελαύνει με σφοδρότητα στη γηραιά ήπειρο.

Όπως μεταδίδει το Politico, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα – lockdown.

«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε «τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Στην Ελλάδα, δεν γίνεται παρά να αποφευχθεί το lockdown, πάση θυσία

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική που πρέπει όμως να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο.

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά Υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα νέα μέτρα.

Είναι σαφές επίσης ότι θα ενισχυθούν – και έχει ήδη γίνει- οι έλεγχοι σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.