Η Μέρκελ καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε επιβολή lockdown

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής, κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή lockdown, δεδομένου ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπες με αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η πανδημία είναι η άμεση επιβολή lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι. Έπρεπε να δούμε «τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Ο ανταποκριτής του Politico, David M. Herszenhorn, μετέδωσε ότι μεταξύ των ηγετών της ΕΕ γίνεται αρκετή συζήτηση σχετικά με την «κόπωση από τον κορωνοϊό» που αισθάνονται οι πολίτες, την οποία κρίνουν ως σημαντική πρόκληση για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε τα εξής: «Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και έχουν κουραστεί δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού. Η Κομισιόν εργάζεται σκληρά σε όλες τις πτυχές αυτής της κρίσης».

Τα ζητήματα που εξετάζονται στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, συζητείται μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική τουλάχιστον σε κάποιες αρχές που θα αφορούν από την φόρμα που θα συμπληρώνει ένας ταξιδιώτης μέχρι τα γρήγορα τεστ για τα οποία δεν υπάρχει κοινή πολιτική μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ αλλά και την προοπτική των εμβολίων, κάποια από τα οποία φαίνεται να είναι σε ένα τελικό στάδιο.

Εκτιμάται ότι πλέον υπάρχει μία εμπειρία, οπότε μέτρα όπως το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να εξεταστεί συνολικά και όχι μεμονωμένα, γεγονός που θα βοηθούσε στην κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά την νέα περίοδο καραντίνας, μερικής η ολικής στην οποία μπαίνουν οι χώρες της ΕΕ εξαιτίας του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ακόμη ότι «η κατάσταση με τον COVID-19 είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ». «Ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού, από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο», προσέθεσε.