Διάγγελμα Μακρόν: Επιβολή lockdown στη Γαλλία από τα ξημερώματα της Παρασκευής

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στα πλαίσια του σημερινού του διαγγέλματος, ανακοίνωσε ότι η χώρα εισέρχεται και πάλι σε lockdown, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και θανάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από τα ξημερώματα της Παρασκευής επιβάλλεται στη Γαλλία γενικό lockdown.Ο Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα μπαρ και η εστίαση ενώ επιστρέφει η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το lockdown παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιστροφή της αίτησης κατ’εξαίρεση μετακίνησης

Παράλληλα υπογράμμισε ότι επιστρέφει  η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, την οποία οι Γάλλοι πρέπει να συμπληρώνουν προκειμένου να βγουν από το σπίτι τους. Ακόμη κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή. Συνεχίζουν ωστόσο να λειτουργούν τα  εργοστάσια,οι δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Το νέο lockdown θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου

Ο κ. Μακρόν διευκρίνισε ότι το νέο lockdown θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου. Μάλιστα όπως είπε η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου σε δεκαπέντε μέρες, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Επεσήμανε παράλληλα ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση του Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε». Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

Τόνισε παράλληλα την αναγκαιότητα προστασίας της οικονομίας και προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνει τίποτα, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι σε λίγους μήνες. Προσέθεσε μάλιστα με έμφαση ότι η Γαλλία ποτέ δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική που θα σήμαινε τη διαλογή μεταξύ των ασθενών, με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.