Μαίνεται η γαλλοτουρκική αντιπαράθεση-Αποφασισμένος ο Μακρόν να πιέσει την Ευρώπη για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε βάρος της Τουρκίας τη στιγμή μάλιστα που η ένταση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας αυξάνεται διαρκώς.

«Θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

Προσέθεσε δε ότι «το τελευταίο επεισόδιο, με τον πρόεδρο Ερντογάν, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τη Δευτέρα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, αφού προηγουμένως ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την ψυχική υγεία του Γάλλου ομολόγου του.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κλεμάν Μπον σημείωσε μεταξύ άλλων  ότι «ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς».