Σενάρια lockdown ενός μήνα στην Γαλλία - Προς καραντίνα Μιλάνο & Νάπολη - Χάος με τις ΜΕΘ στην Γερμανία

Σαρώνει την Ευρώπη, ακόμη πιο αμείλικτο από την Άνοιξη, το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι αριθμοί κρουσμάτων και νοσούντων από κορωνοϊό δοκιμάζουν τα συστήματα Υγείας σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, και η προοπτική ενός καθολικού lockdown, – παρότι όλοι, παντού το απεύχονταν –, βρίσκεται ξανά προ των πυλών.

Διάγγελμα Μακρόν και σενάριο για lockdown ενός μήνα

Στην Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει και την πιο οριακή κατάσταση αυτή την στιγμή, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα απόψε στις 8 και, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Figaro, το σενάριο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται αναγκαστικά η κυβέρνηση είναι εκείνο του καθολικού, πανεθνικού lockdown για έναν μήνα.

Η Γαλλία κατέγραψε χθες 523 νέους θανάτους από κοροναϊό με 33.147 νέα κρούσματα και 3.000 ασθενείς διασωληνωμένους. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ προειδοποίησε πως, εάν δεν ανασχεθεί η μετάδοση του ιού, σε δύο εβδομάδες το σύστημα Υγείας της χώρας θα καταρρεύσει.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πλέον παρόμοια με εκείνη του περασμένου Μαρτίου».

«Από την αρχή της κρίσης, μόνο μία λύση λειτούργησε κατά της επιδημίας: περιορισμός», πρόσθεσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες – ανάμεσά τους και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εισήγηση για ολικό lockdown σε Μιλάνο και Νάπολη

Στην Ιταλία ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, βασικός σύμβουλος του υπουργείου  Υγείας εισηγήθηκε ολικό lockdown στο Μιλάνο και την Νάπολη λόγω της σφοδρής εξάπλωσης της πανδημίας .

Ο Ιταλός επιστήμονας επεσήμανε πως «στη Νάπολη και στο Μιλάνο ο κορονοϊός κυκλοφορεί ευρύτατα, και είναι πολύ εύκολο να έρθει σε επαφή κανείς με κάποιον που είναι θετικός στον ιό». Για το λόγο αυτό,  πρόσθεσε, «στις συγκεκριμένες περιοχές – και όχι σε άλλες – χρειάζεται lockdown».

Ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, είπε ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχει ως τώρα λάβει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊου, δεν επαρκούν.

«Στη Νάπολη και στο Μιλάνο», τόνισε, «μπορεί να κολλήσει κανείς κορωνοϊό μπαίνοντας σε ένα καφέ, σε ένα εστιατόριο ή παίρνοντας το λεωφορείο».

Στα όριά του το σύστημα Υγείας στη Γερμανία – Δραματικό μήνυμα Μέρκελ για τις αντοχές των ΜΕΘ

Δραματικό σήμα κινδύνου για τις αντοχές του γερμανικού συστήματος Υγείας εκπέμπει και η Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την Bild, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το σύστημα Υγείας της χώρας θα φθάσει στα όριά του εάν ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

«Εάν διπλασιαστούν άλλες τέσσερις φορές, τότε το σύστημα θα είναι στα όρια της κατάρρευσης» φέρεται να προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Τη Δευτέρα η Bild έγραψε ότι η Μέρκελ θα προτείνει στις κυβερνήσεις των γερμανικών κρατιδίων ένα «mini lockdown», που θα επικεντρωθεί κατά βάση στο κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων καθώς και σε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις. Τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν ανοικτά, εκτός από τις περιφέρειες που θεωρούνται «κόκκινες ζώνες».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάϊερ προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα καταγράφει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας πάνω από 20.000 νέα κρούσματα ημερησίως, με τον ρυθμό αύξησης των μολύνσεων να φθάνει στο 70% με 75% ανά επταήμερο. Η έκρηξη της πανδημίας, όπως τόνισε ο Αλτμάιερ, ανακόπτει και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της Eυρωζώνης.