«Πονοκέφαλο» προκαλεί στου ειδικούς η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη-Σκέψεις για επιβολή αυστηρότερων μέτρων

Έντονες ανησυχίες προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού σε 23 κράτη της Ε.Ε., με βάση τα στοιχεία της χθεσινής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Αισιόδοξες ωστόσο ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος εκτιμά ότι το εμβόλιο πιθανώς να είναι διαθέσιμο για τους Γερμανούς πολίτες στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, η ολοκλήρωση μαζικού εμβολιασμού απαιτεί έξι έως επτά μήνες. Παράλληλα, σε επιφυλακή για την επιβολή νέων  αυστηρότερων μέτρων ή ενίσχυση όσων έχουν ήδη επιβληθεί, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να ανακόψουν την ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας πριν από τον χειμώνα.

Ισπανία

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκάλυψε ότι τα κρούσματα στη χώρα πρέπει να ανέρχονται σε 3 εκατ. και προειδοποίησε για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει ακόμη στην επιβολή καθολικού εθνικού lockdown. Οι κοινότητες της Καστίλλης και Λεόν και της Βαλένθια κάλεσαν την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και εκεί, καθώς οι περιφερειακές αρχές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στη Μαδρίτη επιβλήθηκαν ήδη νέα μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της χωρητικότητας εστιατορίων και μπαρ, απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και ιδιωτικών και δημόσιων συναθροίσεων. Στο μεταξύ, ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα στην Πολωνία, όπου ο πρωθυπουργούς, Ματέους Μοραβιέτσκ,ι σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι ολόκληρη η χώρα θεωρείται κόκκινη ζώνη, γεγονός που σημαίνει κλείσιμο δημοτικών σχολείων, εστιατορίων και μπαρ.

Βέλγιο, Νορβηγία

Τα μέτρα ενισχύονται και στο Βέλγιο, όπου απαγορεύτηκαν οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, έκλεισαν τα θεματικά πάρκα και μειώθηκε ο επιτρεπόμενος αριθμός παρισταμένων σε χώρους πολιτισμού. Tην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει νέα μέτρα η Νορβηγία, σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού Ερνα Σολμπεργκ, που εξέφρασε την ανησυχία της για τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές.

Μ. Βρετανία

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν και τα νέα κρούσματα στην Αγγλία, όπου σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα ο ένας στους 130 κατοίκους είχε προσβληθεί.

Ελλάδα

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε την Πέμπτη μόνιμη έγκριση στο αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για ασθενείς με COVID-19. Τέλος, σύμφωνα με ινδική μελέτη, η χορήγηση πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς για τη θεραπεία της COVID-19 παρέχει μικρά οφέλη και δεν βοηθά ιδιαίτερα τους νοσηλευόμενους ασθενείς να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη.