Ερντογάν για μεταρρυθμίσεις Μακρόν: Επιθυμούν να μας χειραγωγήσουν-Καθιερώνουν ένα αντι-ισλαμικό σύστημα

O Tούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν,  κατηγορώντας τον ότι μέσω των ενεργειών του «επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Ισλάμ» καθώς στόχος είναι να «καθιερωθεί ένα αντι-ισλαμικό σύστημα, όπου η θρησκεία ασκείται μόνο στο σπίτι».

«Ο πραγματικός στόχος αυτών των πρωτοβουλιών με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι να χειραγωγήσουν το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «αποπροσανατολίζουν από τα προβλήματα στο εσωτερικό, στρέφοντας τη συζήτηση στο Ισλάμ».

«Εκείνοι που ενοχλούνται με την άνοδο του Ισλάμ παρουσιάζουν κρίσεις που δημιούργησαν οι ίδιοι ως δικαιολογία για να επιτεθούν στη θρησκεία μας. Η αντι-μουσουλμανική, η ρητορική του Ισλάμ είναι σήμερα τα πιο χρήσιμα εργαλεία των δυτικών πολιτικών για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει η πρόθεση «να μην υπάρχει άδεια για θρησκευτικές αρχές και σύμβολα στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στην πόλη ή στην κοινωνική ζωή».

Τα αίτια της επίθεσης Ερντογάν

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου αποτέλεσε το σχέδιο νόμου για το Ισλάμ,που παρουσίασε προσφάτως ο Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο θα αρχίσει να συζητείται τον Δεκέμβριο και θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή τον Ιανουάριο. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ξένη επιρροή έχει ανοίξει την πόρτα στο ακραίο Ισλάμ, που δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά την πραγματικότητα των Γάλλων μουσουλμάνων. Στόχος του είναι ένα «Ισλάμ του διαφωτισμού, συμβατό με τις αξίες της Γαλλίας».

Μεταξύ των μέτρων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, ο αυστηρός έλεγχος της ιδιωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, ο περιορισμός της εκπαίδευσης στο σπίτι και η πάταξη των λόγων ή δραστηριοτήτων που αντιβαίνουν τις γαλλικές αξίες.