Σφυροκοπά την Ευρώπη ο κορωνοϊός: Lockdown & απαγόρευση της κυκλοφορίας για να περιοριστούν τα κρούσματα
Στα χνάρια της Γαλλίας κινείται από σήμερα το Βέλγιο επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το το πρωί προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση της νόσου Covid- 19.
Στην Ουαλία ανακοινώθηκε το μεσημέρι lockdown δύο εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός διασποράς του ιού, με τις παμπ και εστιατόρια να κλείνουν εντελώς.
#BREAKING Wales announces two-week lockdown to stop virus surge pic.twitter.com/gQA4XQA5Wl
— AFP news agency (@AFP) October 19, 2020
Σύμφωνα με την βρετανική tabloid The Sun, οι κάτοικοι στην Ουαλία, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους περιορίζοντας τις μετακινήσεις στο ελάχιστο και να αποφύγουν αυστηρά τις συναντήσεις με τρίτους εκτός του σπιτιού τους, το αλκοόλ δεν θα μπορεί να πωληθεί μετά τις 10 και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις (π.χ. γυμναστήρια) όπως και οι εγκαταστάσεις αναψυχής θα παραμείνουν επίσης κλειστές.
Το lockdown αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου, μέχρι τουλάχιστον τις 6 Νοεμβρίου.
Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν επίσης κλειστά γι’ αυτό το διάστημα και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας, Mark Drakeford, η ευημερία των παιδιών αποτελεί «προτεραιότητα» και έτσι οι παιδικοί σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν ξανά με το πέρας των 2 εβδομάδων.
Στα σχολεία θα επιστρέψουν και οι μαθητές της αντίστοιχης πρώτης και δευτέρας Γυμνασίου, ενώ οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως επ ‘ αόριστον.
Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ουαλία άγγιξαν τα 4.127.
Η κατάσταση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία και την Ελβετία τα περιοριστικά μέτρα γίνονται ακόμα πιο αυστηρά. Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι οι αρχές στο Μιλάνο έκοψαν πρόστιμο, ύψους 400 ευρώ σ’ ένα ζευγάρι που πιάστηκε στα πράσα ενώ φιλιόταν στη μέση του δρόμου.
Το ζευγάρι δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας και δεν φορούσε μάσκα. Τέσσερις αστυνομικοί σταμάτησαν το ζευγάρι και του ζήτησε τα ρέστα.
«Ο 40χρονος Ιταλός και η αρραβωνιαστικιά του Πολωνή έλαβαν πρόστιμο ύψους 400 ευρώ επειδή φιλιόντουσαν δημοσίως, δεν φορούσαν μάσκα και δεν κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις…,» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επικαλούμενη τοπικά ΜΜΕ.
Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες νέα περιοριστικά μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια, απαγόρευση των τοπικών φεστιβάλ και εκθέσεων, όπως και των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλημάτων, καθώς και επέκταση της τηλεργασίας.
«Αυτά τα μέτρα πρέπει να μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα μετάδοσης που πλήττει σοβαρά την Ιταλία και την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο».
Η ιταλική κυβέρνηση απελευθέρωσε χθες ποσό ύψους 39 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της εθνικής οικονομίας. Η γείτονα πέρασε το κατώφλι των δέκα χιλιάδων νέων ημερήσιων κρουσμάτων για πρώτη φορά την Παρασκευή γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές.
Στο Βέλγιο, από σήμερα και για ένα μήνα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα βάλουν «λουκέτο».
Την Παρασκευή, στη χώρα, με πληθυσμό 11,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα κρούσματα ανήλθαν σε 192.000 ενώ οι θάνατοι σε 10.327.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι, το Βέλγιο είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.
Επιπλέον, στο Βέλγιο έχει τεθεί από σήμερα σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες: από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες μ΄ένα δεύτερο ισχυρό κύμα της πανδημίας με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον, τις 250 χιλιάδες.
Οι υγειονομικές αρχές της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται επί ποδός καθώς καταγράφηκαν πάνω από οκτώ χιλιάδες νέοι θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα.
Για να μετριαστεί ο τεράστιος οικονομικός αντίκτυπος αυτής της υγειονομικής κρίσης, η Ευρώπη βασίζεται στο σχέδιο τονωτικής ένεσης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, η επιτυχία του οποίου θεωρείται «κρίσιμη» από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια θάνατοι και περισσότερα από 39,7 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid- 19, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Οι ΗΠΑ κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως (σχεδόν 220.000 νεκρούς ).
Ακολουθούν η Βραζιλία (σχεδόν 154.000 νεκροί) και η Ινδία (πάνω από 114.000 νεκροί).