Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται: Με φόντο τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Άγκυρα εμφανίζει χάρτη με το μισό Αιγαίο δικό της-Τι απαντά η Αθήνα

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς η Τουρκία, συντηρώντας τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας», παρουσιάζει χάρτη στον οποίο εμφανίζει το μισό Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή από την Κάρπαθο μέχρι την Κύπρο δικά της, επεκτείνοντας την περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Adil Karaismailoğlu, προέβη στη δημοσίευση αυτών των χαρτών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Γαλάζια Πατρίδα μας».

Η κίνηση αυτή υπαγορεύτηκε από το γενικότερο καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», και αυξάνει τη θαλάσσια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης από την Κάρπαθο έως και την Κύπρο.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoğlu, δήλωσε χαρακτηριστικά :

«Χαιρετίσματα στα Φατίχ, Γαβούζ και Κανουνί.

Διευρύναμε την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας, με τρόπο που θα περιλαμβάνει τις όπου δραστηριοποιούνται σε έρευνες στην Αν. Μεσόγειο τα εθνικά μας πλοία.

Ας είναι χαρμόσυνο για την πατρίδα μας το νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης.

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραισμαήλογλου».

 

Άμεση η αντίδραση της Ελλάδας: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία κάνει λόγο για  κίνηση που «έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναλυτικά η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Προτεινόμενα για εσάς