Σαβάνα Γκάθρι: Αυτή είναι η δημοσιογράφος που «στρίμωξε» για τα καλά τον Τραμπ

Η δημοσιογράφος που κατάφερε να κάνει τον Τραμπ να παραδεχτεί ότι δεν είχε υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού πριν το ντιμπέιτ με τον πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν, ονομάζεται Σαβάνα Κλαρ Γκάθρι, και υπήρξε ανταποκρίτρια του ΝΒC στον Λευκό Οίκο από το 2008 έως το 2011.

Η 49χρονη δημοσιογράφος σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία και είναι συμπαρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής του αμερικανικού δικτύου «NBC News Today» τα τελευταία 8 χρόνια.

Προσωπικότητα που ασκεί μεγάλη επιρροή σήμφωνα με το «Time»

Το 2018 το όνομα της φιγούραρε στη λίστα του περιοδικού «Time» με «τις προσωπικότητες που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή».

Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης στο Μαϊάμι, η γοητευτική δημοσιογράφος του NBC με το φούξια ταγέρ πίεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για θέματα που συστηματικά αποφεύγει.

Για τα χρέη του, την πολιτική του για τον κορωνοϊό και τους ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους «QAnon», τους οποίους ο Τραμπ δεν έχει καταδικάσει ρητά.

Όμως, η δημοσιογράφος έβγαλε λαβράκι. Κατάφερε να εκμαιεύσει ότι στο πρώτο debate με τον Τζο Μπάιντεν, o Ντόναλντ Tραμπ δεν είχε υποβληθεί σε τεστ για Covid εκείνη την ημέρα, παρά το γεγονός ότι του είχε ζητηθεί από την Επιτροπή Τηλεμαχιών και δύο ημέρες αργότερα, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη:

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανέφερε ο Guardian, κατά διαστήματα αισθανόταν εμφανώς άβολα με την Γκάθρι να μην αφήνει τίποτα ασχολίαστο. Για τις μάσκες, ο Τραμπ επικαλέστηκε έναν γιατρό και μάλιστα είπε λάθος το όνομά του- ο οποίος όμως δεν είναι ειδικός.

Ο Τραμπ δέχτηκε απανωτές ερωτήσεις από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο για τις δηλώσεις του περί υπεροχής της λευκής φυλής. Από την αρχή μέχρι το τέλος της συνέντευξης, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ανταγωνιστικός απέναντί της και την διέκοπτε συνεχώς.

Αυτή η δυναμική δημιούργησε εξαρχής μία ένταση στο τηλεοπτικό στούντιο στη Φλόριντα.

Η αμήχανη στάση Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Ο Τραμπ έπαιξε εναλλάξ το θύμα και τον θύτη μπροστά στις κάμερες.

«Το κάνεις πάντα αυτό», της είπε κοιτάζοντάς την θυμωμένος όταν η δημοσιογράφος αμφισβήτησε ότι δεν είναι υποστηρικτής της ιδεολογίας περί υπεροχής των Λευκών.

«Το έχεις κάνει σε μένα και σε όλους… Ακούτε; Καταγγέλλω την υπεροχή του λευκού. Ποια είναι η επόμενη ερώτησή σας;», της είπε.

Σε κάποια στιγμή η Γκάθρι μάλιστα, του είπε: «Δεν είστε ένας τρελός θείος για να αναπαράγετε ότι να’ ναι».

Η δημοσιογράφος και μητέρα δύο παιδιών που έχει παίξει τένις με τον Φέντερερ.

Η γοητευτική Σαβάνα πήρε το όνομά της για τη γιαγιά της. Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και δύο χρόνια μετά τη γέννησή της, η οικογένειά της επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στην Τουσόν της Αριζόνα.

Η κ. Γκάθρι κάλυψε δημοσιογραφικά το 2001 τα επεισόδια της 11ης Σεπτεμβρίου

Έλαβε πτυχίο δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Εργάστηκε επί πέντε χρόνια στην Αριζόνα και εν συνεχεία βρήκε δουλειά στο δίκτυο «WRC-TV» στην Ουάσινγκτον. Κάλυψε σημαντικά γεγονότα, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Έχει πάρει συνέντευξη από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην κουζίνα του Λευκού Οίκου. Η Γκάθρι λατρεύει το τένις. Με τον Αμερικανό συμπατριώτη της, Τζακ Σοκ, είχε παίξει διπλό με αντιπάλους τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς. Έχασαν όμως με 3-6 σετ.

Ενώ κάλυπτε τη δίκη του Μάικλ Τζάκσον, η Γκάθρι γνώρισε τον παρουσιαστή του BBC, Μαρκ Όρτσαρντ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2005 και χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα.

Για δεύτερη φορά βάζει βέρα στο δεξί στις 15 Μαρτίου του 2014. Παντρεύεται τον σύμβουλο επικοινωνίας Μάικλ Φέλτμαν, υποστηρικτή των Δημοκρατικών. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Πηγή: protothema.gr