Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Νέες συγκρούσεις σμηειώνονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο λέει πως η Τουρκία επιδεινώνει την κατάσταση

Αρμενικές και αζερικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε νέες συγκρούσεις σήμερα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών που μαίνονται σχεδόν τρεις εβδομάδες για τον θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για την αναζωπύρωση της κατάστασης με το να εξοπλίζει τους Αζέρους.

Ο Πομπέο δήλωσε πως η Τουρκία επιδείνωσε τη σύγκρουση παρέχοντας πόρους στο Αζερμπαϊτζάν. Χρειάζεται μια διπλωματική επίλυση μάλλον αντί «τρίτες χώρες να έρχονται και να παρέχουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι ήδη πυριτιδαποθήκη μιας κατάστασης», δήλωσε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο WSB Atlanta.

Το χειρότερο ξέσπασμα βίας στον Νότιο Καύκασο αφότου η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν σε πόλεμο για τον θύλακο τα έτη του 1990, οι μάχες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, ειδικά αν εμπλακούν σε αυτές η Ρωσία και η Τουρκία.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται και κυβερνάται από Αρμένιους.

Η Τουρκία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς τον στενό της σύμμαχο, το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, έχει στενές σχέσεις με αμφότερες τις πλευρές αλλά έχει μια αμυντική συμφωνία με την Αρμενία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πως μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, ώστε οι δύο χώρες να ανταλλάξουν αιχμαλώτους και σορούς, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν η μία το άλλο για επιθέσεις και η κάθε χώρα υποστηρίζει ότι έχει το πάνω χέρι στη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχους του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Αρτσρούν Χοβχανισιάν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον βορρά «περιφρονώντας πλήρως την ανθρωπιστική εκεχειρία». Πρόσθεσε πως αζερικές δυνάμεις απωθήθηκαν και υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και πως αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν το πλεονέκτημα κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα μέρη.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Το Μπακού κατηγόρησε επίσης το Γερεβάν για μια πυραυλική επίθεση στην Ορντουμπάντ στην αυτόνομη επαρχία Ναχιτσεβάν, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά περιβάλλεται από την Αρμενία και το Ιράν. Η Αρμενία αρνείται ότι διενήργησε τέτοια επίθεση.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέγραψε άλλες 29 απώλειες στρατιωτών, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 633 ο αριθμός των στρατιωτών του θυλάκου που σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν δεν ανακοινώνει στρατιωτικές απώλειες. Το γραφείο του Αζέρου γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως 47 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 222 έχουν τραυματιστεί.