Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία λόγω κορωνοϊού-Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Παρίσι και άλλες 8 πόλεις

O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε, νωρίτερα σήμερα, την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε οκτώ μεγάλες πόλεις της Γαλλίας λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και αναμένεται να διαρκέσει, σε πρώτο στάδιο, για τέσσερις εβδομάδες. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, δηλαδή από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί, θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση ανέφερε ότι «Έξι εβδομάδες είναι αρκετός χρόνος».

Σε ποιες πόλεις θα ισχύσουν οι περιορισμοί

Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις όπως η Γκρενόμπλ, η Λιλ, η Λιόν, η Τουλούζη και άλλες.

Κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους. Δεν θα υπάρξουν όμως περιορισμοί στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ούτε απαγόρευση ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι διαφορετικό από το πρώτο, καθώς ο ιός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «ανησυχητική», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι ο έλεγχος δεν έχει χαθεί.

Καταστροφή για τη δημόσια υγεία η πανδημία

Η γαλλική κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία», δεδομένου ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, γεγονός που δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα στη Γαλλία

Σημειώνεται ότι σήμερα στη Γαλλία καταγράφηκαν 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα  Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Στο μεταξύ καταγράφηκαν 104 ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στους 33.037. Από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 779.063.