Δεν σταματά να προκαλεί ο Ερντογάν: H Ελλάδα ευθύνεται για την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κύριο αντικείμενο της οποίας αποτέλεσαν οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε τόσο για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όσο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη νέα NAVTEX της χώρας, η οποία οξύνει την ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επαναλαμβάνει τις αξιώσεις της χώρας του από την ΕΕ, οι οποίες σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση και την κατάργηση της βίζα για τους υπηκόους της χώρας του που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Ερντογάν: Η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Αναφερόμενος μάλιστα στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για «καλοπροαίρετη προσέγγιση» και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη με ευθύνη της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα, φαίνεται να ανέφερε στον Σαρλ Μισέλ ότι προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει προτείνει η Τουρκία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα. Σημειώνεται ότι ,νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήριζε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της χώρας μας για την παράνομη NAVTEX που στέλνει και πάλι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά.
Κύμα αντιδράσεων για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά την έκδοση παράνομης NAVTEX από την Τουρκία και την επιστροφή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα και αναμένεται να επισκεφθεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αντίδραση υπήρξε και από τη Γαλλία, η οποία διεμήνυσε στην τουρκική πλευρά πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προσέλθει στον διάλογο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνομιλία του με τον Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε και στην ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστηρίζοντας ότι ήταν η Αρμενία που επιτέθηκε σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και καλώντας την ΕΕ να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα του αζέρικου κράτους.