Σαν «τέλειο δείγμα ανθρώπου», αυτοπροσδιορίζεται ο Τραμπ - Ο ρόλος, του Regeneron στη «θεραπεία» του

Μιλώντας την Πέμπτη στο FOX NEWS, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προέβη στην απίστευτη δήλωση, ότι ο ίδιος επανήλθε τάχιστα από την περιπέτεια του κορωνοϊού, επειδή «είναι το τέλειο δείγμα ανθρώπου».

Το CNN πάλι, υποστηρίζει, πως ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να ανακάμπτει γρήγορα από την νόσο επειδή κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο Walter Reed πήρε «θεραπευτική αγωγή που δεν έχει πάρει, ούτε θα πάρει άμεσα, κανένας άλλος άνθρωπος στην Αμερική και σε ολόκληρο τον πλανήτη».

 

Ο Τραμπ βιάζεται, οι επιστήμονες επιμένουν στους ελέγχους | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η αλήθεια, με βάση τουλάχιστον τα όσα λένε οι ειδικοί, φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην δεύτερη εκδοχή. Και το «κλειδί» της ταχείας αποθεραπείας Τραμπ αναζητείται τα τελευταία 24ωρα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στο REGN-CoV-2: Πρόκειται για το πειραματικό «κοκτέιλ» δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της ελληνοαμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, από το οποίο χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ μια δόση 8 γραμμαρίων.

Το φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει άδειες και τελεί σε φάση ερευνητικών δοκιμών, ζητήθηκε «κατ’ εξαίρεση» από την Regeneron  από τους γιατρούς του Τραμπ και του χορηγήθηκε την πρώτη μέρα που φέρεται να διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Ο γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε προχθές ότι τρεις μέρες μετά την θεραπεία, την περασμένη Δευτέρα, οι αιματολογικές εξετάσεις του αμερικανού προέδρου έδειξαν υψηλό επίπεδο αντισωμάτων του ιού στον οργανισμό του, γεγονός που εκτόξευσε την ζήτηση του φαρμάκου.

Η Regeneron ζητά άδεια έκτακτης κυκλοφορίας της θεραπείας

Η Regeneron, συνιδρυτής και γενικός επιστημονικής διευθυντής της οποίας είναι ο ελληνοαμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος, ζήτησε από το FDA, τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, την χορήγηση ειδικής άδειας έκτακτης κυκλοφορίας του REGN-CoV-2, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα πιέσει προσωπικά για να χορηγηθεί η άδεια, και η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρίας έχει κάνει μέσα στο τελευταίο τριήμερο άλμα 6%.

Την τελική ώθηση στην ζήτηση του REGN-CoV-2 έδωσε χθες ο Αντόνιο Φάουτσι, ο «γκουρού» των αμερικανιών επιδημιολόγων, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNBC είπε ότι είναι πιθανόν το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regenor να συνέβαλε στην βελτίωση της υγείας του αμερικανού προέδρου.

«Έχω την υπόνοια», είπε, «ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συγκεκριμένη θεραπεία να βελτίωσε κατά πολύ την υγεία του».

Ν. Τραμπ: Ευλογία από τον Θεό η μόλυνση μου, προσφέρω τα φάρμακα μου δωρεάν

“Βοηθά τους ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό”

Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας. Σύμφωνα με την εταιρία, από τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές φαίνεται πως το μεγαλύτερο όφελος από την θεραπεία το έχουν οι ασθενείς με «χαμηλό» ανοσιοποιητικό – όσοι, δηλαδή δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού – και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ασθένειας.

Παρά ταύτα, η φρενίτιδα που έχει προκληθεί με το REGN-CoV-2 μετά την ασθένεια Τραμπ προκαλεί προβληματισμό στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα. Η ανησυχία των περισσότερων ειδικών είναι πως το γεγονός ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron χορηγήθηκαν επιτυχώς στον Ντόναλντ Τραμπ θα δημιουργήσει πίεση στο FDA για ταχεία έγκριση της θεραπείας.

Η “πολιτικοποίηση” της έρευνας και της θεραπείας

«Στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα στοιχεία στα χέρια μας, μόνον κάποιες αποσπασματικές ανακοινώσεις για την πορεία της έρευνας», λέει ο δρ. Γκάρι Κλέινερ, παιδίατρος-επιδημιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, δέχεται βροχή αιτημάτων από ασθενείς με κορονοϊό για την χορήγηση τα θεραπείας.

«Η έρευνα και η θεραπεία έχουν πολιτικοποιηθεί», είπε από την πλευρά του στο CNBC ο δρ Ντερκ Σόστμαν, επικεφαλής ερευνών του Νοσοκομείου των Μεθοδιστών του Χιούστον. «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι το αφήγημα που ακούμε είναι πως «ο Τραμπ κόλλησε κορωνοϊό και η αμερικανική τεχνολογία, που την στηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ, κατάφερε να θεραπεύσει τον κορωνοϊό».