Κορωνοϊός: Αισιοδοξία από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik V

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας ,Μιχαήλ Μουράσκα, μιλώντας για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης του εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, επεσήμανε ότι αυτά είναι ελπιδοφόρα.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Χθες ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα που παίρνουμε σήμερα είναι καλά, είναι ελπιδοφόρα. Στην παραγωγή του εμβολίου συμμετέχουν ήδη μερικές επιχειρήσεις.

Oι πρώτες δοκιμαστικές σειρές έχουν σταλεί ήδη για έλεγχο στα εργαστήρια, για αυτό και όλα γίνονται κανονικά, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί την πρώτη χώρα παγκοσμίως, η οποία στις 11 Αυγούστου ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κεντρικό ερευνητικό Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι.

Το εμβόλιο βασίζεται σε γνωστή πλατφόρμα πάνω στην οποία έχει αναπτυχθεί ακόμη μια σειρά εμβολίων. Κατά  το ρωσικό υπουργείο Υγείας, η εμπειρία από την χρήση τέτοιου είδους σκευασμάτων δείχνει ότι είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοσία διάρκειας έως δύο ετών.