Ολονύχτιες μάχες σε Αρμενία & Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 95 νεκροί - Έκκληση Μέρκελ για κατάπαυση πυρός (Video)

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκαν οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ.

Οι ολοένα φονικότερες μάχες μαίνονταν χθες Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Αρμενία σε ομιλία του σε επιθετικό τόνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.

Από προχθές Κυριακή δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016.

Χθες βράδυ, οι αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 αρμένιοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν έως χθες βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

 

Το Αζερμπαϊτζάν, τουρκόφωνη χώρα με σιιτική πλειοψηφία, απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε περίπτωση που γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα στο Ιερεβάν και το Μπακού απειλείται αποσταθεροποίηση ολόκληρου του νοτίου Καυκάσου, ειδικά εάν επέμβουν οι περιφερειακές δυνάμεις Τουρκία και Ρωσία.

Σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καλεί η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα για μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου το Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι αυτονoμιστές αντιπαρατίθενται σε σφοδρές μάχες από προχθές Κυριακή.

«Η καγκελάριος υπογράμμισε πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επείγουν», κατά τις δύο χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

«Οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν σε μια ειρηνική επίλυση», υπογράμμισε επίσης η καγκελαρία, διαβεβαιώνοντας πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Ομάδα του Μινσκ, που δημιουργήθηκε το 1992 για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση στην περιοχή, είναι τα «κατάλληλα φόρα» για να κατευναστεί η σύγκρουση.

Από την Κυριακή, δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016.

Ο επίσημος απολογισμός των μαχών αυτών βρισκόταν σήμερα στους 95 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων έντεκα αμάχων, όμως στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς.

Το Αζερμπαϊτζάν, τουρκόφωνη χώρα με σιιτική πλειοψηφία, απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει εκτάκτως σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει σε συνομιλίες μεταξύ των μελών της ομάδας του Μινσκ –της οποίας ηγούνται η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν– στην προσπάθεια επίλυσης τις κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου.

«Θα ζητήσουμε τις ερχόμενες ημέρες έναν συντονισμό της Ομάδας του Μινσκ προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη, ποιος φέρει την ευθύνη και να βρούμε μια διέξοδο», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.