Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Τουλάχιστον 15 ακόμη στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.

Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.

Το χρονικό

Η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας (που στηρίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ) Νικόλ Πασινιάν κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και «γενική επιστράτευση» ως απάντηση στην εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, βρίσκονται πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τις νέες συγκρούσεις, που σημειώθηκαν χθες, οι οποίες και προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

Το Αζερμπαϊτζάν μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ήδη έξι χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σκοτώθηκαν 16 στρατιώτες του ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ γνωστοποίησε ότι κατέστρεψε τέσσερα ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 10 τεθωρακισμένα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κλιμάκωση, ανακοίνωσαν επίσης θύματα μεταξύ των αμάχων:

Το Γερεβάν κάνει λόγο για μία γυναίκα και ένα παιδί νεκρούς ενώ το Μπακού ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε μια πενταμελής οικογένεια Αζέρων.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι περιοχή που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν και στην οποία επί ΕΣΣΔ κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι.

Από το 1988 αυτονομιστές, με την υποστήριξη της Αρμενίας, πήραν τον έλεγχο της περιοχής αλλά με κόστος τις ζωές 30.000 ανθρώπων, εξαιτίας των πολεμικών εχθροπραξιών που ξεκίνησαν τη ίδια χρονιά.

Η κατάπαυση πυρός το 1994 μπορεί να τερμάτισε επίσημα τον πόλεμο ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και κατά διαστήματα καταγράφονται σοβαρά επεισόδια.

Σημειώνεται πως σε διεθνές επίπεδο η περιοχή αναγνωρίζεται ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά ένα μεγάλο τμήμα της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της de facto Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν, πλούσιο σε πετρέλαιο και με αμυντικό προϋπολογισμό μεγαλύτερος από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, απειλεί κατά διαστήματα να ανακαταλάβει την αυτονομιστική περιοχή αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία

«Καλούμε τα μέρη να παύσουν αμέσως το πυρ και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι «σφοδροί βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της γραμμής επαφής και από τις δύο πλευρές».

Στην Άγκυρα, η τουρκική προεδρία έγραψε στο Twitter πως καταδικάζει «αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν» και διαβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και την «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

«Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πηγή σοβαρότατων ανησυχιών», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας.

Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την αντιπαράθεση», επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές μπον ντε Μουλ, σε μια ανακοίνωση.