Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ: Αυτή είναι η «εκλεκτή» του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ ως την υποψήφιά του για την κάλυψη της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά το θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, προβαίνοντας σε μια αρκετά συντηρητική επιλογή για τον κρίσιμο αυτό θεσμό.

Πρόκειται για μια επιλογή που δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στις ΗΠΑ, καθώς απλώς επιβεβαιώθηκαν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

«Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός  και είναι μια υπέροχη στιγμή», είπε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

«Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο», προσέθεσε, τονίζοντας την «ακλόνητη πίστη» του στο Σύνταγμα.

«Θα είσαι φανταστική», είπε, απευθυνόμενος στην συντηρητική δικαστίνα Μπάρετ, που στεκόταν στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε μια «ταχεία» έγκριση της υποψηφιότητας Μπάρετ από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία.

Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ: Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Σύνταγμα

«Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγαπώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η Μπάρετ σε σύντομη δήλωσή της, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την προοδευτική δικαστίνα, εμβληματική φιγούρα του φεμινιστικού κινήματος που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών και την οποία η Μπάρετ καλείται να αντικαταστήσει.

«Κέρδισε τον θαυμασμό των γυναικών σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο», είπε.

Η προεδρική επιλογή αναμένεται να επικυρωθεί γρήγορα από τη Γερουσία. Οι ακροάσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου, και η ψηφοφορία αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το «πορτρέτο» της νέας υποψήφιας

Η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια Καθολική 48 ετών, ορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Η 48χρονη συντηρητική δικαστής είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Αν η Γερουσία εγκρίνει, όπως αναμένεται, την εκλεκτή του Τραμπ, θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνδυασμός καριέρας & οικογένειας

Η Μπάρετ ζει με την οικογένειά της στο Σάουθ Μπεντ, μια μικρή πόλη στην Ιντιάνα. Είναι μητέρα επτά παιδιών, δύο εκ των οποίων έχει υιοθετήσει από την Αιτή κι έχει έναν γιο με σύνδρομο Down, τον οποίο φέρεται να κουβαλά καθημερινά στις πλάτες της για να τον ανεβάσει στον πάνω όροφο του σπιτιού.

Στην ιδιωτική της ζωή φέρεται να είναι ιδιαίτερα φιλικό άτομο και παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της βρίσκει χρόνο για εθελοντικές δράσεις στο σχολείο των παιδιών της. Συνάδελφοί της την περιγράφουν ως γενναιόδωρη και φιλόξενη, ενώ τα μέλη της ενορίας της την εκθειάζουν για τη συγκαταβατικότητά της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ η Μπάρετ είναι μέλος ενός κινήματος εντός της Καθολικής Εκκλησίας, του “People of Praise”, που επιμένει στον παραδοσιακό ρόλο των δύο φύλων. Γεννημένη το 1972 στη Νέα Ορλεάνη, είναι η μεγαλύτερη από τα επτά παιδιά των γονιών της.

Σπούδασε αρχικά Αγγλική Φιλολογία και στη συνέχεια Νομική στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, όπου δίδασκε μέχρι το 2017, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί ως βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Άντονιν Σκάλια, που πέθανε το 2016 λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές.