ΗΠΑ: «Έσπασε τα κοντέρ» ο αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού-Συνολικά 200.000 από την αρχή της πανδημίας

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, περίπου 800 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της πανδημίας, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τους 2.806 ημερήσιους θανάτους που είχαν καταγραφεί στις 15 Απριλίου. Δεδομένης της τραγικής αυτής πραγματικότητας, οι ΗΠΑ διατηρούν το ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού, με 200.000 νεκρούς από την εμφάνιση της πανδημίας.

Στη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, αρκετοί θεωρούσαν ως ανώτατο όριο τους 200.000 θανάτους. Παρά τη θλιβερή κατάσταση, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλν Τραμπ, επιμένει ότι έχει κάνει «εκπληκτική δουλειά» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία  έχει προσβάλλει σχεδόν 7 εκατ. Αμερικανούς. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στο Σουάντον του Οχάιο, είχε δηλώσει μάλιστα στους υποστηρικτές του ότι «Στην πραγματικότητα δεν προσβάλλει κανέναν. Είναι εκπληκτικό, προσβάλλει μόνο τους ηλικιωμένους με προβλήματα καρδιάς και άλλα υποκείμενα νοσήματα».

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παραδεχθεί ότι υποτίμησε αρχικά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο Covid-19 διότι δεν ήθελε να σπείρει τον πανικό.

Τόσο οι χειρισμοί του όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και η επιβράδυνση της οικονομίας συνεπεία των περιοριστικών μέτρων, έχουν επιφέρει πλήγμα στη δημοτικότητά του, περίπου έξι εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Σημειώνεται δε ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει τις επιστημονικές συμβουλές ειδικών σε πολλά ζητήματα, από το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου μέχρι το άνοιγμα των σχολείων και επιχειρήσεων ή τη χρήση μάσκας.