Η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση σε περίπτωση επιβολής δεύτερου lockdown

Ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει η πανδημία του COVID-19, καθώς τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού , στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζουν αυξητική τάση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα, επανέρχεται στο προσκήνιο  και η προοπτική επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της άνοιξης και είχαν «γονατίσει» την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, τρομάζει ηγέτες και κοινωνίες.

To σύνολο των ευρωπαϊκών κρουσμάτων ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια, με τις εντονότερες εστίες να εντοπίζονται σε Ισπανία (πάνω από 625.000), Γαλλία (415.000), Βρετανία (πάνω από 380.000) και Ιταλία (293.000), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(ΕCDC).

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Στη Γαλλία, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει επανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του lockdown τον Μάιο, ξεπερνώντας το όριο των 10.000 περιστατικών.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε άνοδο τα κρούσματα και στη Γερμανία, ανακοινώνοντας σήμερα περισσότερα από 2.000 νέα περιστατικά, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Απριλίου.

Στην Πορτογαλία, οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Στην Ισπανία, παρά τη μικρή επιβράδυνση, συνεχίζουν να ξεπερνούν το φράγμα των 4.500 ημερησίως.

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ολλανδία.

Με εκτροχιασμό κινδυνεύει η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι επιστήμονες του κλάδου υγείας αποδίδουν την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση και την αύξηση των κοινωνικών συναθροίσεων, κυρίως μεταξύ των πολιτών νεαρότερης ηλικίας, αλλά και στους τουρίστες.

Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή του Covid-19 απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά εάν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών αποφασίσουν να επαναφέρουν αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Οι πολιτικοί διστάζουν να επαναφέρουν ένα αυστηρό lockdown, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, λαμβάνουν υπόψη και τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων, μετά τις ανατροπές στην καθημερινότητα που είχαν επιφέρει τα προηγούμενα μέτρα.

Εάν όμως δεν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως να μην έχουν άλλα περιθώρια από την επαναφορά των περιορισμών.

Ανοικτός σε νέο lockdown ο Βρετανός υπουργός Υγείας

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, αρνήθηκε να αποκλείσει ένα δεύτερο εθνικό lockdown, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Βρετανίας.

Ο μέσος όρος ημερήσιων περιστατικών ξεπερνούσε την προηγούμενη εβδομάδα τα 3.300, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαϊου, ενώ χθες ανακοινώθηκαν 4.322 κρούσματα.

Στην Ισπανία, φουντώνουν οι φήμες για τοπικό lockdown στη Μαδρίτη, και επαναφορά του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στην τοπική κυβέρνηση, αναγκάζοντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

Στην Ιρλανδία, οι αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν το κλείσιμο των μπαρ στο Δουβλίνο και απαγόρευση μετακινήσεων εντός και εκτός πόλης.

Στην Αυστρία, απαγορεύονται από τη Δευτέρα οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε κλειστούς χώρους, καθώς οι συγκεντρώσεις σε κλαμπ, μπαρ και σε ιδιωτικά πάρτι έφεραν αύξηση των νέων μολύνσεων Covid-19.

«Η πανδημία έχει επιστρέψει στις περισσότερες από τις χώρες μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους εταίρους της Ε.Ε. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τάση ανάκαμψης στην Ευρώπη δεν θα απειληθεί από την αύξηση των κρουσμάτων», σημείωσε.