Κορωνοϊός: Σε συνομιλίες η ΕΕ για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις εμβολίου

Στις αρχές του 2021 και εφόσον ληφθεί σχετική έγκριση από τις κανονιστικές αρχές, θα μπορούν να παραδοθούν στην ΕΕ οι 200 εκατ. δόσεις του υποψήφιου mRNA εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, από τις δύο εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Η Pfizer και η BioNTech SE ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα, ότι ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του SARS-CoV-2 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020. Οι εταιρείες εισέρχονται πλέον σε στάδιο συμβατικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Pfizer και η BioNTech πρόκειται να αιτηθούν αξιολόγηση του BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές σύντομα, ενδεχομένως και τον Οκτώβριο του 2020 και, εφόσον ληφθεί άδεια ή έγκριση από τις κανονιστικές αρχές, σχεδιάζουν επί του παρόντος να διαθέσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκοσμίως έως τα τέλη του 2020 και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα τέλη του 2021 σε όλο τον κόσμο.

Η προτεινόμενη συμφωνία

Η προτεινόμενη συμφωνία προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων εμβολίου στην ιστορία της Pfizer και της BioNTech έως τώρα.

Οι δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.