Αποκαλύψεις για τη ζωή του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν-Σκανδαλώδη πάρτι των 50 εκατ. δολαρίων σε ιδιωτικό νησί με 150 μοντέλα

Τα ιδιαιτέρως ακριβά γούστα του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και τις «περιπέτειές» του στα πάρτι εκατομμυρίων με μοντέλα σε ιδιωτικά νησιά και υπερπολυτελή γιοτ, αποκαλύπτει ένα νέο βιβλίο δύο δημοσιογράφων της Wall Street Journal.

Πάρτι 50 εκατ. δολαρίων σε ιδιωτικό νησί με 150 μοντέλα

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι εκείνη του Ιουλίου του 2015 όταν ο 29χρονος τότε πρίγκιπας νοίκιασε έναντι 50 εκατ. δολαρίων  για έναν ολόκληρο μήνα το Βελάα, ένα ιδιωτικό νησί στις Μαλδίβες, για να διασκεδάσει με τους φίλους του. Κάπου 150 μοντέλα από Βραζιλία, Ρωσία καθώς και από άλλα μέρη, κατέφθασαν αεροπορικώς για να γλεντήσουν σ’ ένα πάρτι διαρκείας με το νυν διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κι έναν από τους πιο ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, και την παρέα του.

«Ήταν διακοπές πραγματικά πριγκιπικές», γράφουν ο Μπράντλεϊ Χόουπ και ο Τζάστιν Σεκ στο βιβλίο τους με τίτλο “Blood and Oil: Mohammed bin Salman’s Ruthless Quest for Global Power” («Πετρέλαιο και Αίμα: Το Αδίστακτο Κυνήγι Παγκόσμιας Εξουσίας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν»). Το χρήμα έρεε άφθονο. Τα πάνω από 300 μέλη του προσωπικού θα έπαιρναν -πέρα από τα παχυλά πουρμπουάρ – μπόνους 5.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες τους, όταν ο μέγιστος μισθός τους έφθανε τα 1.000 – 1.200 δολάρια, υπό τον όρο να μη διαρρεύσει τίποτε στα ΜΜΕ για το πάρτι. «Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν γνώριζε ότι οι νέοι στη Σαουδική Αραβία είχαν κουραστεί από την κατασπατάληση της βασιλικής οικογένειας και είχαν απογοητευθεί από τα ρεπορτάζ για τις πανάκριβες βίλες των πριγκίπων, τα ψώνια στο Harrods και τα υπερπολυτελή σπορ αυτοκίνητα στους δρόμους του Μέιφερ στο Λονδίνο», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι.
Το εξώφυλλο του βιβλίου των Μπράντλεϊ Χόουπ και Τζάστιν Σεκ για τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Ορισμένα από τα μέλη του προσωπικού είχαν επιφορτιστεί με την υποδοχή των δεκάδων μοντέλων, που μόλις αποβιβάζονταν στην προκυμαία, οδηγούνταν με αμαξάκια του γκολφ σε ιατρικές εγκαταστάσεις για να υποβληθούν σε εξετάσεις για αφροδίσια νοσήματα. «Μόνον αφού ολοκληρώνονταν οι εξετάσεις αυτές και οι γυναίκες είχαν εγκατασταθεί στις βίλες τους άρχισαν να καταφθάνουν τα υδροπλάνα που μετέφεραν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τους φίλους τους», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα πάρτι με τις παγκοσμίου φήμης διασημότητες

Για τη διασκέδασή του ο ΜΒS, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, είχε προσλάβει μεγάλα ονόματα απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τον Κορεάτη ράπερ Psy, τον DJ Afrojack, τη Τζένιφερ Λόπεζ και τη Σακίρα. Οι άνδρες κοιμόντουσαν ολημερίς, αλλά μόλις βράδιαζε ήταν έτοιμοι για πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως. Μια νύχτα ο MBS ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που ανέβηκε στη σκηνή, παραμέρισε τον Afrojack κι άρχισε να παίζει δική του μουσική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Μπιν Σαλμάν εμπιστευόταν μόνον δικούς του ανθρώπους, όπως όταν επρόκειτο να του σερβίρουν αλκοόλ, η κατανάλωση του οποίου απαγορεύεται στη Σ. Αραβία, επειδή «οι Σαουδάραβες δεν ήθελαν να τους δουν κάτοικοι άλλης μουσουλμανικής χώρας να πίνουν». Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες πληροφορίες για την παρουσία του Μπιν Σαλμάν στο νησί διέρρευσαν σε τοπικά ΜΜΕ και γρήγορα διαδόθηκαν σαν αστραπή. Ο MBS αναχώρησε αμέσως και τα μοντέλα λίγο αργότερα.

Το υπερπολυτελές γιοτ και το σατώ στη Γαλλία

Ωστόσο, ο Μπιν Σαλμάν δεν αρκέστηκε στα πανάκριβα πάρτι και λίγο αργότερα προέβη στην αγορά του σχεδόν 134 μέτρων σούπερ γιοτ Serene πληρώνοντας μισό δισ. δολάρια στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, έναν Ρώσο μεγιστάνα της βότκας.

Συνολικού εμβαδού 4.450 τ.μ. το σούπερ γιοτ διαθέτει δύο ελικοδρόμια, υποβρύχιο δωμάτιο με θέα στο βυθό, τζακούζι, ιδιωτικό κινηματογράφο κι ένα πανέμορφο κλιμακοστάσιο σε μια μεγάλη αίθουσα με πιάνο με ουρά. «Ήταν πολυτελέστατο, ιδανικό για τη φιλοξενία VIP, αλλά μπορούσε να μεταμορφωθεί και σε ανάκτορο για πάρτι με φίλους», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Tο γιοτ Serene που αγόρασε έναντι 500 εκατ. δολαρίων ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Οι συνεργάτες του Μπιν Σαλμάν αγόρασαν για τη «χαλάρωσή» του στη στεριά κι ένα πανάκριβο σατώ, το Louis XIV, στη Λουβεσιέν κοντά στις Βερσαλλίες μεταξύ άλλων με συντριβάνια, τάφρο με σπάνιους ασιατικούς κυπρίνους μ’ ένα δωμάτιο από κάτω με γυάλινη οροφή, κελάρι με πανάκριβα κρασιά, κινηματογράφο, υπόγεια ντισκοτέκ, αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων.

  Η σχέση που φαίνεται να έχει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν με τα χρήματα

Ενδεχομένως οι υπερβολές αυτές στις δαπάνες του Μπιν Σαλμάν να είναι μια αντίδραση στην μετριοπαθή, για τα δεδομένα της βασιλικής οικογένειας της Σ. Αραβίας – ανατροφή του, αφού σύμφωνα με το βιβλίο, το χρήμα, ή μάλλον η έλλειψή του, διαμόρφωσε το χαρακτήρα του όταν ήταν παιδί. Ο MBS είναι το όγδοο τέκνο του βασιλιά Σαλμάν και το πρώτο της μητέρας του, της τρίτης συζύγου του μονάρχη. Όταν ήταν μικρός λάτρευε τις καταδύσεις, τα fast food και τα βιντεοπαιχνίδια. Σε αντίθεση με ορισμένα αδέλφια του δεν σπούδασε στη Βρετανία ή τα Γαλλία, αλλά παρέμεινε στη Σαουδική Αραβία, όπου έμαθε «τις αδυναμίες των αντιπάλων του εντός της βασιλικής οικογένειας», όπως αναφέρεται στο βιβλίο.

Ήταν 15 ετών όταν ο Μπιν Σαλμάν έμαθε από ξάδελφό του ότι ο πατέρας του δεν είχε συγκεντρώσει σοβαρή περιουσία αν και κατείχε επί δεκαετίες αξιώματα και χρωστούσε σε πρίγκιπες και επιχειρηματίες. «Ήταν το πρώτο σοκ και πρόκληση που αντιμετώπισα στη ζωή μου», ομολόγησε αργότερα. Αυτή η οικονομική ανασφάλεια ώθησε τον MBS να αναζητήσει τρόπους να κερδίσει χρήματα και μάλιστα ζήτησε από τον πατέρα του να του επιτρέψει να ανοίξει ένα κατάστημα κι εκείνος ξέσπασε σε γέλια.

Ωστόσο, λίγο αργότερα άρχισε να κερδίζει χρήματα, κάπου 100.000 δολάρια στην ηλικία των 15 από την πώληση της συλλογής χρυσών νομισμάτων και ρολογιών που του χάριζαν μέλη της οικογένειάς του. Ο Μπιν Σαλμάν άρχισε να επενδύει σε μετοχές και αργότερα ίδρυσε δικές του εταιρείες, όπως μία για την αποκομιδή απορριμμάτων και κάποια κτηματομεσιτικά γραφεία.

Ο «πατέρας της σφαίρας»

Ο Μπιν Σαλμάν ήταν συχνά αδίστακτος στο κυνήγι των στόχων του, ενώ φέρεται να έστειλε μια σφαίρα σε αξιωματούχο που αρνιόταν να του αναγνωρίσει τίτλο ιδιοκτησίας σ’ ένα κομμάτι γης που διεκδικούσε και κέρδισε έτσι το παρατσούκλι «Ο πατέρας της σφαίρας». Οι διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση και η πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες τον βοήθησαν να αυξήσει την περιουσία του, αφού μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποδείχθηκε ότι αγόραζε εταιρείες λίγο πριν την ανακοίνωση σημαντικών ειδήσεων γι’ αυτές.

Αδίστακτος προκειμένου να χριστεί ο ίδιος διάδοχος του θρόνου

Οι έριδες διαφόρων φατριών στη βασιλική οικογένεια για τη νομή της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία είναι συχνές από συστάσεώς της, αλλά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αποδείχθηκε αδίστακτος στην δική του πορεία ανέλιξης μέχρι που κατάφερε τελικά να παραμερίσει τον εξάδελφό του Μουχάμαντ Μπιν Ναγιέφ για να χριστεί ο ίδιος διάδοχος του θρόνου ενώ λίγους μήνες αργότερα, το 2017, στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά της διαφθοράς που διέταξε, πάνω από 200 πρίγκιπες, πασίγνωστοι επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτικοί συνελήφθησαν και πολλοί βρέθηκαν επί εβδομάδες «φυλακισμένοι» στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ με διεθνή ΜΜΕ να καταγγέλλουν ότι αρκετοί απ’ αυτούς υπέστησαν βασανιστήρια και εκβιασμούς στη διάρκεια των ανακρίσεων προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά που είχαν κάνει «φτερά» από τα κρατικά ταμεία.

Τη χώρα κυβερνά επισήμως ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν, αλλά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει de facto στα χέρια του τα ηνία. Παρά τις σφοδρές επικρίσεις εις βάρος του, οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ο MBS θα αφήσει το δικό του, έντονο αποτύπωμα, στη Σαουδική Αραβία: «Ξεχάστε τις κριτικές», λένε. Ο Μοχάμεντ έχει πολλά χρονιά μπροστά του για να κάνει πράξη το όραμά του. Δεν είναι ακόμη βασιλιάς. H κληρονομιά του θα φανεί σε 10, 20 ίσως και 30 χρόνια».