Για τρεις μήνες στην αν. Μεσόγειο το Oruc Reis, διαμηνύει ο Τσαβούσογλου

Το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, θα παραμείνει για τρεις μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο όπως είπε χθες  σε συνέντευξή του στο «Α Χαμπέρ» (μόλις μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της λίστας των κυρώσεων που εξετάζονται από την Ε.Ε.), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι οι Navtex θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το CNNTurk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να φτάσουν τα 12 μίλια στο Αιγαίο, η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας πριν από χρόνια ισχύει ακόμα. Αυτή είναι αιτία πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε απάντηση στις νέες απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα με αφορμή και την πρόσφατη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, στην οποία ανέφερε ότι: «Η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Επιπλέον το ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι όπως όλα τα κράτη του κόσμου δεσμεύεται και αυτή από το Διεθνές Δίκαιο.