Φιάσκο με τις δηλώσεις Ερντογάν για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μ. Θάλασσα-Η τουρκική λίρα πήρε και πάλι την κατιούσα

Οι ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, δεν φαίνεται να οδηγούν την τουρκική λίρα στην ανάκτηση του χαμένου της εδάφους, καθώς αυτή φαίνεται να καταρρέει.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε  την ανακάλυψη κοιτάσματος 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα, το μεγαλύτερο έως τώρα για τη χώρα. Όμως η ανακοίνωση για την ανακάλυψη φυσικού αερίου δεν οδήγησε σε άνοδο της τουρκικής λίρας παρά την πολυδιαφημισμένη «έκπληξη» που είχε προαναγγείλει προ ημερών.

Οι διεθνείς αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τα λεγόμενα του Ερντογάν καθώς μετά τις ανακοινώσεις του, η τουρκική λίρα συνέχισε την καθοδική πορεία που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Μετά την σταδιακή αύξηση που παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι η τουρκική λίρα, ξαναπαίρνει την κάτω βόλτα πιθανότατα σηματοδοτώντας νέα πορεία πτώσης του τουρκικού νομίσματος.

Σύμφωνα με το economytoday.sigmalive.com η τουρκική λίρα φαίνεται να χάνει έναντι του δολαρίου κατά 0,4%, ενώ την ώρα των ανακοινώσεων σημείωσε κατακόρυφη πτώση.

Επενδυτές ερμηνεύουν την πτώση του νομίσματος στην απογοήτευση που υπήρξε λόγω του μικρού όγκου φυσικού αερίου που ανακοίνωσε στην διάσκεψη τύπου ο Ερντογάν κάτι εντελώς αντίθετο από την μεγαλειώδη προβολή που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα για λόγους εντυπωσιασμού.

Από την Τετάρτη που είχε διαρρεύσει σε δημοσίευμα του Bloomberg η ανακάλυψη του κοιτάσματος, οι φήμες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο σήμερα για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έφτασε στο σημείο να ενισχύεται έναντι του δολαρίου μέχρι και 1,5% το μεσημέρι μετά και την γενική σημερινή άνοδο του τουρκικού νομίσματος κατά 1,4%.

Η τουρκική λίρα έχει ήδη χάσει από την ώρα των ανακοινώσεων τα κέρδη που σημείωσε τις τελευταίες μέρες εν αναμονή των «καλών νέων» Ερντογάν οδεύοντας ξανά προς νέο ιστορικό χαμηλό.

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει σταθεροποίησή της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων σήμερα και με την έναρξη των συναλλαγών την Δευτέρα.

Μέχρι το πρωί, σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα παρέμενε κάτω κατά 3,9% αυτόν τον μήνα, καθιστώντας την τουρκική λίρα το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα υπόλοιπα αναδυόμενα νομίσματα μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

Τι ανακοίνωσε ο Ερντογάν νωρίτερα σήμερα

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισεκ. κυβικά μέτρα, και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες και για άλλα ευρήματα στην περιοχή.

«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως η χώρα του έχει στόχο να μπορεί μέχρι το 2023 να το χρησιμοποιήσει και να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης πως η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσοντας εκεί στα τέλη του χρόνου ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης».