Με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο η μεταφορά Ναβάλνι στο Βερολίνο (Εικόνες & Video)

Η σοκαριστκή υπόθεση της δηλητηρίασης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέϊ Ναβάλνι, έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, με τον Ναβάλνι, να νοσηλεύεται από χθες Πέμπτη διασωληνωμένος, μετά την απόπειρα δολοφονίας, που έγινε εις βάρος του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του. Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με Γερμανία, Γαλλία και την Ευρώπη συνολικά, να εκφράζουν την ανησυχία τους, για την ασφάλειά του.

Την ώρα που Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν δήλωναν έντονα προβληματισμένοι για την υπόθεση της υγείας του Αλεξέι Ναβαλνι, ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνει ομάδα γιατρών ειδικευμένων στους ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση, αναχωρούσε χθες  από τη Γερμανία για να παραλάβει τον Ρώσο αντιφρονούντα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Cinema for Peace.

Δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου στον οργανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στις εξετάσεις που του έγιναν, δήλωσε σήμερα ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στη Σιβηρία στο οποίο νοσηλεύεται ο επικριτής του Κρεμλίνου.

“Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας”, ισχυρίστηκε ο Ανατόλι Καλινιτσένκο.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο ίδιος πρόσθεσε, πως το νοσοκομείο έχει ήδη μια πλήρη διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, επιμένοντας όμως, ότι δεν μπορεί ακόμη να την κοινοποιήσει.

Δείτε το Video από τη στιγμή της κατάρρευσής του, εν πτήση:

Το ρωσικό νοσοκομείο αρνείται τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι στο Βερολίνο- «Πολιτική απόφαση και όχι ιατρική»

Το  νοσοκομείο στη Σιβηρία, στο οποίο νοσηλεύεται ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, αρνείται ωστόσο, να του επιτρέψει να μεταφερθεί σε άλλη καλύτερα εξοπλισμένη εγκατάσταση, στην οποία μπορεί να δεχθεί καλύτερη περίθαλψη, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Ο επικεφαλής των γιατρών που περιθάλπουν τον Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο στη Σιβηρία δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση του πολιτικού έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι ασταθής και η απόπειρα να μεταφερθεί μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη ζωή του.

Ο γιατρός, ο Αλεξάντρ Μουραχόφσκι, δήλωσε πως υπάρχουν πέντε πιθανές διαγνώσεις για την κατάσταση του Ναβάλνι και πως τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο ημέρες. Αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι θέλουν να τον μεταφέρουν εκτός Ρωσίας για να νοσηλευθεί, όμως ο Μουραχόφσκι δήλωσε πως, πριν μπορέσει να συμβεί αυτό, θα πρέπει να λυθούν πολλά νομικά ζητήματα. Πρόσθεσε πως κορυφαίοι γιατροί έφθασαν αεροπορικώς από τη Μόσχα για να περιθάλψουν τον Ναβάλνι.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι και λυπημένοι» από αυτό που συνέβη στον Ναβάλνι και ότι η Γαλλία προσέφερε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και την οικογένειά του βοήθεια για ιατρική περίθαλψη ή άλλη «απροσδιόριστη» προστασία” σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να διευκρινιστεί τι συνέβη στον Ναβάλνι.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,  τόνισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει επίσης στη διαφάνεια σχετικά με την ξαφνική ασθένεια του Ναβάλνι και εξέφρασε την υποστήριξή της.

«Προφανώς η Γερμανία θα του επιτρέψει να έχει όλη την ιατρική βοήθεια που απαιτείται και στα γερμανικά νοσοκομεία», δήλωσε η Μέρκελ. «Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι να αποσαφηνιστεί επειγόντως πώς έφτασε στην κατάσταση που βρίσκεται», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ στη Σιβηρία και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αφού σύμφωνα με την ίδια οργάνωση έχει πέσει σε κώμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιάκα Μπίζιλι, ακτιβιστής και σκηνοθέτης, είπε ότι αν ο Ναβάλνι είναι σε θέση να μετακινηθεί, το αεροσκάφος θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί από το Ομσκ για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο. «Θα τον συνοδεύει η σύζυγός του», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Bild έγραψε ότι το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου είναι έτοιμο για να νοσηλεύσει τον Ναβάλνι.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης στην εντατική αφού παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Ο Ναβάλνι ένιωσε έντονη αδιαθεσία στη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία για τη Μόσχα και το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, ανακοίνωσε το γεγονός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας: «Πιστεύουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε με κάτι που ανακατεύτηκε με το τσάι του. Δεν ήπιε τίποτε άλλο σήμερα το πρωί».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε ότι ο Ναβάλνι εισήχθη στην εντατική της τοξικολογικής μονάδας των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου του Ομσκ, στην Σιβηρία.

Την εκδοχή ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από τσάι υποστηρίζει φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram ένας συνταξιδιώτης του στην επίμαχη πτήση. Στη συνέχεια, στο story που ανέβασε, εξηγεί ότι ο Ναβάλνι πήγε στην τουαλέτα λίγη ώρα μετά την απογείωση και δεν γύρισε ποτέ πίσω στη θέση του. Άρχισε να αισθάνεται πολύ άσχημα και το πλήρωμα προσπάθησε να τον βοηθήσει αλλά εκείνος κραύγαζε από τον πόνο, γράφει στο story του ο Λεμπέντεβ.

Στα κλιπ που πόσταρε ο Λεμπεντέβ, ένας άνδρας ακούγεται να βογκάει, και οι επιβάτες να κοιτάζουν αναστατωμένοι προς το μέρος που στέκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο διευθυντής του Vienna Cafe στο αεροδρόμιο του Τομσκ όπου τραβήχτηκε η επίμαχη φωτογραφία, είπε ότι ο υπάλληλος που σέρβιρε τον Ναβάλνι δεν μπορεί να εντοπιστεί. Όπως εξήγησε, η καφετέρια έχει κλείσει και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε επικαλούμενο τους ιδιοκτήτες του καφέ ότι προσπαθούν μέσω του υλικού από τις κάμερες παρακολούθησης να διευκρινίσουν τι συνέβη.

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος, που είναι ο κύριος αντιπολιτευόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τα δημοσιεύματά του κατά της διαφθοράς κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει υποστεί κι άλλες επιθέσεις κατά της σωματικής του ακεραιότητας στο παρελθόν. Το 2017 τον είχαν ψεκάσει με αντισηπτικό στα μάτια την ώρα που έβγαινε από το γραφείο του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διερεύνησε τις σχετικές υποθέσεις, αποφάσισε ότι η σύλληψη και κράτηση του Ναβάλνι το 2012 και 2014 είχε πολιτικά κίνητρα και παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, απόφαση που αμφισβητεί η Μόσχα.

Ντ. Τραμπ: Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση του Ναβάλνι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υγεία του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την υπόθεση.