Τζαμί και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την Αγία Σοφία

Και η Μόνη της Χώρας, Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, που λειτουργούσε ως μουσείο στην Κωνσταντινούπολη, μετατρέπεται με απόφαση Ερντογάν, σε τζαμί.

Το γεγονός, θα είναι και η μία από τις “εκπλήξεις”, που υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή, ημέρα ιερή για τους μουσουλμάνους.

Η απόφαση για την μετατροπή σε τζαμί της εν λόγω μονής, είχε ληφθεί από το δικαστήριο της Τουρκίας, ήδη από πέρσι, αλλά ήταν μια απόφαση η οποία δεν είχε εφαρμοστεί. Σήμερα ωστόσο και μετά από ό,τι συνέβη στην Αγία Σοφία, η απόφαση δημοσιεύτηκε πια στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, γεγονός που επισπεύδει και οριστικοποιεί την εφαρμογή της.

Θλίψη: Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και την ιστορική Μονή της Χώρας

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 ωστόσο λειτουργεί ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.

Μονή της Χώρας: Το μνημείο με τα πανέμορφα ψηφιδωτά που κάνει ...

Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με την ονομασία: Μουσείο Χώρας, ενώ ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται από καιρό, σε διαδικασία αποκατάστασης, με το εξωτερικό του, να είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης.