Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην αν. Μεσόγειο

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», δήλωσε σε ένα νέο κρεσέντο προκλήσεων,  ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», η οποία μετατράπηκε σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε δε, πως  η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, για να εξασφαλίσει –όπως είπε- τη νίκη για τον εαυτό της και τους συμμάχους της.

Των αναφορών του κ. Ερντογάν θυμήζουμε, είχε προηγηθεί η έκδοση νέας τουρκικής Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πρωί της Πέμπτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros έδωσε στίγμα πλησίον του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ της Κύπρου.

Λίγες ώρες μετά τη Navtex που εξέδωσε η Aγκυρα, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu, όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο, με κατεύθυνση προς τις δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η τουρκική Νavtex αφορά θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Δεσμεύει δε περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.