Επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο, κρίση στην Τουρκία: Κατά 8% φτωχότεροι οι Τούρκοι

Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν, προβαίνει συνεχώς σε κινήσεις επίδειξης δύναμης πασχίζοντας να πείσει, πως είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού,  στο εσωτερικό της χώρας του, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι ασφυκτικά κυκλωμένος από προβλήματα.

Η δημοφιλία του κατρακυλάει μέρα με την ημέρα, ενώ τα προβλήματα της οικονομίας του μόνον ως  εκρηκτικά, μπορούν να περιγραφούν.

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα: Κατά 8% φτωχότεροι οι Τούρκοι

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός πως η τουρκική λίρα, μέσα σε μία ημέρα υποτιμήθηκε κατά 2,5-3%, ενώ σε μια εβδομάδα υποτιμήθηκε κατά 5% και σε ένα μήνα κατά 8%. Δηλαδή, οι Τούρκοι φτώχυναν κατά 8%.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, υπάρχει σοβαρό ζήτημα και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που Ρωσία και Τουρκία ανοίγουν πια τα αεροδρόμια και η Τουρκία θα μπορεί να υποδέχεται τους Ρώσους τουρίστες από 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, με μεγαλύτερο από αυτά την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβιώνουν, φέρνοντας μαζί τους αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία –η κατάσταση της οποίας επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας- είναι ακριβώς ο λόγος που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει τα ρέστα του στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Προσπαθώντας απελπισμένα να κερδίσει χρόνο απέναντι στην οικονομική κατάρρευση.