Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε γάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε μία γάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση μόλυνσης ζώου στη χώρα. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει υπάρχει διασπορά του ιού σε κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με το BBC, η γάτα φέρεται να κόλλησε τον ιό από τον αφεντικό της, ο οποίος είχε προβεί σε τεστ που βγήκε θετικό. Αμφότεροι έχουν πλέον αναρρώσει.

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της Υγείας, η περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν συνιστά αιτία πανικού, με τα κατοικίδια που έχουν μέχρι στιγμής μολυνθεί από τον κορωναϊό να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και να τον ξεπερνούν σε μόλις λίγες ημέρες.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν απευθείας τον ιό στον άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτήν την κατάσταση και θα ενημερώσουμε την καθοδήγησή μας στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης» δήλωσε η επικεφαλής κτηνίατρος του Ηνωμένου Βασιλείου, Κριστίν Μιντλμίς.

Η Yvonne Doyle, διευθυντής της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για την προστασία της υγείας, συμβούλεψε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους τακτικά, μεταξύ άλλων πριν και μετά από επαφή με ζώα.

Η Daniella Dos Santos, Πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, δήλωσε: «Η συμβουλή μας στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που έχουν Covid-19 ή αυτοαπομονώνονται με συμπτώματα παραμένει να περιορίσουν την επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους ως προληπτικό μέτρο και να εφαρμόσουν καλή υγιεινή, όπως τακτικό πλύσιμο χεριών.