Θλιβερή ημέρα για την Χριστιανοσύνη: Τζαμί η Αγιά Σοφιά μετά από 86 χρόνια (Live)

Σε πείσμα των οργισμένων ατιδράσεων και εκδηλώσεων οργής, έφτασε η μέρα, (θλιβερή για τον Χριστιανισμό γενικά και τον ελληνισμό ειδικότερα), που η Αγία Σοφία, ως τζαμί πλέον θα υποδεχθεί τους περίπου 1.000-1.500 προσκεκλημένους στην πρώτη προσευχή.

Μία ημέρα, που περίμενε και σχεδίαζε πολύ καιρό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθε ενέργεια του οποίου κάνει την Τουρκία να στρέφεται απολύτως προς την Ανατολή, γυρνώντας την πλάτη του, στη Δύση. 

Μία ημέρα που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την 86η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, που έθεσε τα όρια της σημερινής Τουρκίας, γεγονός, που δείχνει εμπράκτως την αμφισβήτηση του “Σουλτάνου” Ερντογάν έναντι του Κεμάλ, ο οποίος με την υπογραφή της, στις 24 Ιουλίου του 1934, είχε προσδώσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα στην γειτονική χώρα.

΄Ηταν εξάλλου διάταγμα του Κεμάλ εκείνο του 1934, που έκανε την Αγία Σοφία Μουσείο, αυτό που κατήργησε το Προεδρικό Διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. που εφαρμόζεται από σήμερα, κάνοντας μουσουλμανικό τέμενος τον πλέον εμβληματικό ναό της Χριστιανοσύνης.

Έναν ναό με ιστορία 1,5 χιλιετίας, χτισμένο πολύ πριν από το Σχίσμα των Εκκλησιών και αποτέλεσε στους αιώνες το απόλυτο σύμβολο της ίδιας της εποχής του Βυζαντίου.

 

 

View this post on Instagram

 

86 yıllık hasret inşallah yarın sona eriyor… #Ayasofya

A post shared by Recep Tayyip Erdoğan (@rterdogan) on

Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο, πως φιλοφοξεί να γίνει ο “πατερούλης” του Ισλάμ, από τον Βόσπορο μέχρι και την Ινδία, όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές προ δύο ημερών, με ένα Tweet τόσο προκλητικό, όσο και άθλιο: O Ερντογάν ανάρτησε ένα video με πλάνα από τους μεγαλειώδεις χώρους της Αγίας Σοφίας και μουσική επένδυση σε πολλές γλώσσες. 

Στο video-clip διάρκειας περίπου έξι λεπτών, διάφοροι τραγουδιστές τραγουδάνε στα Αλβανικά, Αζέρικα, Κουρδικά και Αραβικά και εξυμνούν την Αγιά Σοφία, όχι όμως ως αυτό που είναι, αλλά σαν μουσουλμανικό τέμενος.

Οι τραγουδιστές μιλούν για τη χαρά τους για τη μετατροπή της σε τζαμί και για την σημερινή προσευχ, λέγοντας μάλιστα πως «φέραμε χαιρετισμούς από τη Μέκκα, το Αλ Ακσα κτλ», ενώ παράλληλα μεταδίδονται πλάνα τόσο από το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Η αθλιότητα στην εν λόγω ανάρτηση του Τούρκου προέδρου, κορυφώνεται με το σχόλιο του, που παραποιεί ευθαρσώς την ιστορία: «Στον τρούλο σου να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας… Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου».

«Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

Την προσευχή θα εκφωνήσει ο ακραίων πεποιθήσεων Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet.

Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων στην πρώτη προσευχή, θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Εκτός από τον πρόεδρο της χώρας και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος.

Όπως είχε πρόσφατα μεταδώσει θυμίζουμε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε μία κίνηση δήθεν σεβασμού προς τις θρησκείες του κόσμου, κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία και να παραστεί στην σημερινή προσευχή!

Ο Πάπας Φραγκίσκος, την περασμένη εβδομάδα, είχε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώνοντας: «Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία»…

Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο επισήμανε,  ότι η Άγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί.

Παρά τον συνωστισμό, διευκρινίστηκε πάντως, πως τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, θα τηρηθούν στο ακέραιο,  με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αντισηπτικών, καθώς και με διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς, που θα τα στρώσουν πάνω από τα γιγάντια πετρόλ χαλιά, με τα οποία κάλυψαν τον ιερό χώρο της εκκλησίας ορόσημο, ενώ λευκά πανιά έχουν καλύψει τα αριστουργηματικά χριστιανικά ψηφιδωτά και τις Βυζαντινές  εικόνες.

Το Μπλε Τζαμί δίπλα ακριβώς, το οποίο χτίστηκε άλλωστε, ακριβώς για να συναγωνιστεί μάταια, σε μεγαλείο τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, για τις ακραία εθνικιστικές φιέστες εντυπωσιασμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προφανώς δεν ήταν αρκετό…

Οι πρώτοι προσκεκλημένοι, αρχίζουν να καταφθάνουν στον βεβηλωμένο χώρο,  από τις δέκα το πρωί, ενώ η πρώτη προσευχή έχει προγραμματιστεί, για τη μία το μεσημέρι. Στην ευρύτερη περιοχή του εμβληματικού μνημείου, αντηχούν ήδη από το πρωί μουσουλμανικοί ύμνοι, ενώ πλήθος πιστών συρρέουν ΄και έχουν λάβει θέσεις για προσευχή στους εξωτερικούς χώρους της Αγίας Σοφίας.

 Δείτε live τα τεκταινόμενα στην Αγία Σοφία, σήμερα: