Επιμένει η Τουρκία: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο» το "πόρισμα" του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Ερντογάν

Δυόμιση ώρες διήρκεσε η Σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης υπό τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας γύρω του στρατιωτικούς, υπουργούς, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά την έκδοση της Navtex από την Άγκυρα για σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελορίζου αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Στο 4ο άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο γίνεται αναφορά πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά της Τουρκίας στην Κύπρο, να μην επιτρέψει προσπάθειες χωρών που αγνοούν την ύπαρξη της Τ/κ Κοινότητας και τα δικαιώματα της oι οποίες θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας”.

Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα  τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Για το ζήτημα της Λιβύης η ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού της Λιβύης ενάντια σε κάθε μορφής τυραννία.

Μέσω της ανακοίνωσης, η Άγκυρα καλεί επίσης την Αρμενία να τερματίσει την επιθετικότητα της στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν τα οποία όπως υποστηρίζει κατέχει.