Διάγγελμα Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία

Στις 24 Ιουλίου θα ακουστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά τη σημερινή γνωστοποίηση της μετατροπής της σε τζαμί.

Στο σημερινό διάγγελμά του, πριν από λίγη ώρα, ο Ερντογάν τόνισε πως «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, μαζί με την προσευχή της Παρασκευής».

Ο Ερντογάν ξεκίνησε το διάγγελμά του στις 20:53, μια ώρα που μόνο τυχαία δεν είναι, και άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα:

Ο Τούρκος Πρόεδρος συμπλήρωσε, πως όπως σε όλα τα τζαμιά της χώρας, οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα παραμείνουν ανοιχτές για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον εισιτήριο, όπως ίσχυε όταν ήταν μουσείο.

«Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου» διαβεβαίωσε και υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο».

Χαρακτήρισε επίσης την Αγιά Σοφιά ως το «μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και συνέστησε στους πολίτες να μην βιαστούν να την επισκεφθούν πριν ανοίξει τις πόρτες της.

REUTERS/Murad Sezer
REUTERS/Murad Sezer

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Αγίας Σοφίας που λαμβάνεται από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας» τόνισε σε άλλο σημείο, ωστόσο συμπλήρωσε πως «κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

«Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του» τόνισε.

Προσευχές και πανηγυρισμοί έξω από την Αγία Σοφία

Το πρώτο Αδδάν, κάλεσμα σε προσευχή για τους μουσουλμάνους, διαβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, λίγα λεπτά μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί, για την οποία άνοιξε το δρόμο το ΣτΕ και επικύρωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα Sabah, λίγο μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το διάταγμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε και το πρώτο Αδδάν.

Ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σε προσευχή.