Μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία Σοφία - Ο αμετανόητος Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα αγνοώντας την UNESCO

To είπε και το έκανε ο Ερντογάν. Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ήθελε να σπαταλήσει καθόλου χρόνο, υπογράφοντας αμέσως το διάταγμα που επιτρέπει την προσευχή στην Αγία Σοφία.
Έτσι, οι απειλές έγιναν τελικώς πραγματικότητα με την υπαγορευμένη από τον Ερντογάν απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ που όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Ο Ερντογάν προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου του αγνοώντας τόσο τις διεθνείς πιέσεις όσο και την ίδια την UNESCO, ενώ όσο περνούν οι ώρες εκδηλώνονται αντιδράσεις από τις κορυφές της Χριστιανοσύνης.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει πολυεπίπεδες εξελίξεις.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με την απόφαση του 1934, η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο. Πλέον όμως τα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταφέρνει έτσι να σβήσει μια ιστορική απόφαση, είναι λυμένα και μπορεί να την μετατρέψει σε τζαμί.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση  της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε και επισήμως την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η απόφαση ρίχνει λάδι στην φωτιά. Όπως μετέδωσε το TRT κόσμος ήδη έχει σπεύσει έξω από την Αγιά Σοφιά για να πανηγυρίσει.

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία : Πολύ λυπηρή εξέλιξη 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξέφρασε  τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγο απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», δήλωσε ο Νεγκόϊντα.

Υπενθυμίζεται πως η UNESCO είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς και δημοσίως, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθούν η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.

Δένδιας: Πρόκληση η απόφαση για την Αγία Σοφία

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.

Ο Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία

Ο Τούρκος πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα, μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε τον δρόμο για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».