Ανήλικοι οι δράστες της βεβήλωσης των εβραϊκών τάφων

Πέντε ανήλικοι προφυλακίσθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη βεβήλωση εβραϊκού κοιμητηρίου στην ανατολική Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Σαβέρν. Ένας εκ των ανηλίκων, (ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών), παραδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, (16/02), στους αστυνομικούς, δήλωσε ο εισαγγελέας Φιλίπ Βανιέ. Κανένας από τους ανηλίκους, όλοι τους κάτοικοι της περιοχής, δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, διευκρίνισε ο ίδιος.

Τη βεβήλωση εκατοντάδων τάφων στη Σαρ-Ινιόν καταδίκασαν οι αρχές και η εβραϊκή κοινότητα, στον απόηχο των επιθέσεων της Κοπεγχάγης και ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων, περιλαμβανομένων τεσσάρων σε ομηρία που εκτυλίχθηκε σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

Συνολικά 250 τάφοι βεβηλώθηκαν, οι δράστες “αναποδογύρισαν επιτύμβιες στήλες και ξεκόλλησαν κολώνες. Κάποιο τάφοι ανοίχθηκαν χωρίς όμως να πειράξουν τις σορούς. Το μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στο θύματα του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην είσοδο του νεκροταφείο, υπέστη επίσης ζημιές.

Σήμερα το πρωί, ένας νεαρός άνδρας προσήλθε στην χωροφυλακή του Σαρ-Ινιόν προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη βεβήλωση”, είπε ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε πως “ο νεαρός κατήγγειλε ότι συμμετείχαν και άλλα αγόρια. Συνολικά ήταν πέντε, όλοι τους ανήλικοι”.

Πρόκειται για το σοβαρότερο ανάλογο περιστατικό που έχει συμβεί στη Γαλλία μετά τη βεβήλωση το 1990 του εβραϊκού κοιμητηρίου του Καρπεντράς, στα νότια, από σκίνχεντ.