Και μουσείο και τζαμί η Αγιά Σοφιά - Τι διαρρέουν γνώστες, για την απόφαση

Θα παραμείνει μουσείο και ένας must επισκέψιμος χώρος, στην Κωνσταντινούπολη, όπως όλα δείχνουν, το εμβληματικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία, αλλά θα επιτρέπεται πλέον και η πραγματοποίηση προσευχών.

Το τουρκικό κράτος, διασφαλίζει έτσι τα τεράστια έσοδα, που έχει από τις επισκέψεις τουριστών στο μουσείο, ενώ παράλληλα θα ικανοποιηθεί ο νεοοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θέλει να ακυρώσει την παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ και να διεγείρει ισλαμικά ανακλαστικά.

Αυτή η πληροφορία για τη μεσοβέζικη λύση που δρομολογείται δεν έχει μεταδοθεί από τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά είναι σε γνώση της ελληνικής διπλωματίας. Η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναμένεται να είναι ομόφωνη και να ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Τι διαρρέουν παράγοντες των Τουρκικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, το ΣτΕ προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής σε τζαμί, αφήνοντας όμως την απόφαση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε στο twitter.

Παραπλήσιες πληροφορίες μετέδωσε και δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», επικαλούμενος πηγές στο προεδρικό. Όπως ανέφερε, το δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που φέρει υπογραφή Ατατούρκ και στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Όπως υποσηρίζει, η απόφαση θα είναι ομόφωνη. Στην παρούσα φάση συντάσσεται, ωστόσο όπως εκτιμά θα είναι συγκεκριμένη και θα βάλει τέλος στις συζητήσεις.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ, Numan Kurtulmus, δήλωσε: «Αν με ρωτούσατε θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15/7. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ».

Μεσοβέζικη “λύση” σε μια ευθέως επιθετική ενέργεια της Άγκυρας, απέναντι στον ελληνικό λαό και στον ίδιο τον Πολιτισμό

Στις 15 Ιουλίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως σημειώνει το economico.gr, ο Τούρκος ηγέτης θεωρεί τη συγκυρία ιδανική για να απευθυνθεί στους θρησκευόμενους μουσουλμάνους της Κωνσταντινούπολης με νέους όρους.

Η ήττα του από τον Ιμάμογλου στην Πόλη είναι για τον ίδιο μια απόλυτα τραυματική εμπειρία που, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, φιλοδοξεί να την ξεπεράσει “παίρνοντας” την Αγιά Σοφιά.

Εάν πραγματοποιηθεί προσευχή εκεί, στην επέτειο ή κοντά σε αυτήν, το πλήγμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι βαρύ. Ήδη η ένταση είναι βαθιά. Και για το ελληνικό ασυνείδητο η προσβολή του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς είναι κάτι περισσότερο από μία ακόμη πρόκληση, είναι μια ευθέως επιθετική ενέργεια προς τον ελληνικό λαό και τη συλλογική του μνήμη.

Ωστόσο σύμφωνα με ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη σήμερα Πέμπτη, στον ΣΚΑΪ, είναι εξαιρετικά πιθανόν, η απόφαση για την Αγία Σοφία, να ανακοινωθεί αύριο 10 Ιουλίου και ημέρα Παρασκευή, που είναι άλλωστε ιερή ημέρα για τους μουσουλμάνους.