Μέρκελ για Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε άλλο χρόνο, χρειαζόμαστε άμεση συμφωνία

Κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη για άμεση συμφωνία αναφορικά με το “Σχέδιο Ανάκαμψης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε καθόλου χρόνο» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε συμβιβασμούς. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Για την Γαλλο-Γερμανική πρόταση

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην γαλλο-γερμανική πρόταση των 500 δισεκ. ευρώ στην οποία είχαν καταλήξει με Μέρκελ και Μακρόν, τον περασμένο Μάιο και τόνισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, σε πολλά κράτη μέλη, ευρωσκεπτικιστές περιμένουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση». Ταυτόχρονα η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι: «είναι σημαντικό για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και τους πολίτες που ζουν σε αυτές να μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη μας».

Οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας είναι πέντε: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνοχή, η προστασία του κλίματος, η ψηφιοποίηση και η ευθύνη της Ευρώπης στον κόσμο.

Επιπροσθέτως, η Άνγκελα Μέρκελ εστίασε στη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων λέγοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι, να απολαμβάνουν θρησκευτικές ελευθερίες, πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες. Πρέπει να έχουν δικαίωμα να ανακαλύψουν τη δική τους ευτυχία», ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς: την Επιτροπή, το Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Πράσινη Συμφωνια (Green Deal)

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε αναφορά στο πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και η ψηφιοποίηση, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε τη σχέση μας με την Αφρική». Ειδικότερα, είπε ότι «θα έχουμε διάσκεψη ΕΕ- αφρικανικών κρατών, θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση για παράδειγμα. Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι, αριθμοί χωρίς προηγούμενο που φεύγουν κι εδώ η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη στην πολιτική του ασύλου και του προσφυγικού  και πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο».

Οι σχέσεις της ΕΕ με τον Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στις προτεραιότητες της προεδρίας με την κ. Μέρκελ να δηλώνει: «Θα συνεχίσω να πιέζω για καλή λύση αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σενάριο χωρίς συμφωνία».

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κίνα.